Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Taaljournalist en schrijver Liesbeth Koenen (Tilburg, 1958) overleden

zaterdag 22 augustus 2020

Datum: 22-8-2020

Op 19 augustus jl.  overleed taal- en wetenschapsjournalist en schrijver Liesbeth Koenen. Ze was al enige tijd ziek. Koenen publiceerde artikelen en boeken over taal en alles wat met taal te maken heeft. Ze had een tijdlang een column in De Telegraaf en schreef voor NRC.

Collega wetenschapsjournalist Govert Schilling reageerde op Twitter: “Wat een vreselijk nieuws. Lieve, leuke, inspirerende, gedreven taaljournaliste/collega Liesbeth Koenen @LiesKoen is eergisteren overleden, pas 62 jaar oud. Wat een verlies, voor familie/geliefden, voor collega's, voor taalminnend Nederland, voor iedereen eigenlijk. :-(“

En de Koninklijke Academie voor Wetenschappen postte: “Onovertroffen wetenschapsjournalist, vrije en kritische geest Liesbeth Koenen is overleden. Ze was meer dan twintig jaar de drijvende kracht achter ons blad Akademienieuws.”

Koenen schreef ook meerdere boeken. Een van haar laatste boeken is getiteld Wat je zegt gaat vanzelf. 67 opgewekte taalverhalen. Hierin vertelt ze over aspecten van taal die ze zelf geweldig vindt. Het radioprogramma De Taalstaat sprak haar vorig jaar over dit boek. Luister hier het programma terug. 

Een ander recent boek (maart 2020) van Koenen is Het beste van Hugo Brandt Corstius volgens Hugo Brandt Corstius dat ze samenstelde, inleidde en met anekdotes over Brandt Corstius toelichtte. Koenen was bezig met een biografie over Brandt Corstius.

Tot slot een persoonlijke anekdote, ik heb Liesbeth Koenen een aantal keren ontmoet. De eerste keer was bij een borrel voor NRC freelancers, ergens eind jaren tachtig. Het was mijn eerste journalistenborrel. Ik liep er wat verloren rond, kende nog niemand. Liesbeth ontfermde zich over me, vertelde honderduit, gaf me allerlei tips en introduceerde me bij diverse mensen. Ik had een topmiddag. Hartelijke vrouw, uitstekende journalist.

--

Door Roeland Dobbelaer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen