Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet winnen de Brusseprijs 2021

maandag 7 juni 2021

Op 5 juni 2021 wonnen Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet de Brusseprijs 2021 voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. Verkade schrijft bij De Correspondent over mobiliteit en Te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. 

Verkade en Te Brömmelstroet schrijven in hun boek over de ‘autologica’ van Nederland, waarin steeds te zien is dat het uitgangspunt in de politiek, het maatschappelijk debat, maar ook de taal, dat van de automobilist is. “De IJtunnel is ‘gesloten’ vanwege de Dam tot Damloop. Gesloten, voor wie? Voor automobilisten. Maar is de tunnel dan niet juist geopend, voor 50.000 hardlopers? Dit is autologica”, schrijft Verkade bijvoorbeeld in een artikel op decorrespondent.nl. 

Van de in totaal 187 ingestuurde boeken belandden er vijf op de shortlist, hiervan was Het recht van de snelste uiteindelijk de beste volgens de jury: “Alle vijf de boeken stemmen tot nadenken, maar het boek dat we bekronen stemt tot omdenken. Alle vijf de boeken zijn juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat. Op de overige vier boeken zal in de toekomst vaak worden teruggegrepen, maar het boek dat we bekronen grijpt vooruit.”

De andere boeken op de shortlist waren: 

Sinds 2006 reikt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) ieder jaar de Brusseprijs uit. De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. Brusse, die leefde van 1873 tot 1941, en gaat naar het beste Nederlandse journalistieke boek. De winnaars krijgen een bedrag van 10.000 euro. In de jury dit jaar zaten: Gerri Eickhof (NOS), Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant), Maarten Dessing (Boekblad), Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia) en Pieter van Os (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020). 

 

--

Richtje Scholtmeijer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden