Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

The Black Archives, Anton de Kom Stichting en Atlas Contact organiseren Anton de Kom-wedstrijd

maandag 1 maart 2021

The Black Archives; een cultureel centrum dat de belangen van zwarte en elders onderbelichte perspectieven onderstreept, organiseert, samen met de Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact een schrijfwedstrijd rondom Anton de Kom. De jury bestaat uit voorzitter Mitchell Esajas, Kathleen Ferrier, Raoul de Jong, Vincent de Kom en Tessa Leuwsha. 

Anton de Kom (1898-1945) was een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme en werd in 2020 opgenomen in het Canon van Nederland. In februari 2021 nam de Tweede Kamer, na jaren van strijd voor eerherstel voor De Kom, een motie aan waarin stond dat er “een ruiterlijk gebaar” moet komen “waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend.” Het gedachtegoed van De Kom staat volop in de belangstelling en blijft nieuwe generaties inspireren.

De wedstrijd richt zich op middelbare scholieren, jongeren, studenten en net-afgestudeerden. In een boekpublicatie worden de winnende verhalen opgenomen, deze verschijnt op 1 oktober 2021. Ook reeds bekende auteurs dragen bij aan verhalen in dit boek. 

Mitchell Esajas: “Wij slaven van Suriname [het hoofdwerk van De Kom, red.] werd tijdens de #BlackLivesMatter-protesten een bestseller, 86 jaar na de originele uitgave. Dit toont aan dat het gedachtegoed leeft en mensen nog steeds inspireert.”

Deze inspiratie wil de organisatie stimuleren. De schrijvers worden dan ook aangemoedigd om zichzelf af te vragen: “Wat is jouw relatie tot het gedachtegoed van Anton de Kom, zijn boek Wij slaven van Suriname, het slavernij- en koloniale verleden en de doorwerking ervan in het heden zoals institutioneel en anti-zwart racisme, antikoloniale strijd en solidariteit?” De vorm is aan de schrijvers om zelf in te vullen. 

Rond 14 maart kunnen alle aspirant-schrijvers meedoen aan een schrijfworkshop via een online stream. 31 maart is de deadline voor de schrijvers om een outline van maximaal 750 woorden in te sturen. De jury maakt dan een selectie van welke deelnemers in een workshoptraject worden ondersteund om hun verhaal uit te werken. Op de aanvang van de Black Achievement Month op 1 oktober worden de winnaars bekendgemaakt. 

Kijk voor meer informatie op de website van The Black Archives

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden