Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Thrillers verreweg het populairste leesvoer in de zomervakantie

woensdag 18 augustus 2021

Wat lees je het liefst op het strand en wat lees je het liefst op de bank als het sneeuwt? Bungalowparkoverzicht.nl, een site vol informatie over vakanties, zocht uit wat het verschil is in de boekverkoop tussen de seizoenen door. In dit onderzoek verzamelden ze van 2005 tot en met 2020 boeken van de wekelijkse lijst Bestseller 60. De Bestseller 60 is gebaseerd op de boekverkoop van 1.500 verkooppunten, waaronder zo’n 900 Nederlandse boekwinkels. Met deze informatie zijn de populairste boeken, genres en auteurs van deze jaren op een rijtje gezet. Ze keken hierbij vooral naar het verschil tussen de zomer- en wintermaanden.

Het hele jaar door worden romans het meest verkocht, in de zomer is dat 38,8 procent van de gekochte boeken en in de winter 44,4 procent. Andere genres verschillen echter meer van seizoen tot seizoen. Uit dit leesonderzoek kwam dat we het liefst met een thriller in de hand de zomer doorbrengen. Het aandeel verkochte thrillers is in de zomer dubbel zo hoog. Zo zijn ze in de winter 17,5 procent van de verkochte boeken en in de zomer maar liefst 37,9 procent.

Genres zoals gezondheid/psychologie en kookboeken worden echter minder gelezen in de zomer. Zo gaat het aandeel van gezondheid boeken van 7,5 naar 1,3 procent en halveert ook de kookboekverkoop in de zomer.

Ook werden de populairste zomerboeken en auteurs onderzocht. Het bestverkochte boek was de Vliegeraar van Khaled Hosseini. Dit boek stond drie jaar achterelkaar (2006, 2007 en 2008) in de top 10 van de zomerse boekenlijsten. Ook Karin Slaughter doet het goed in de zomer. Ze bracht sinds 2005 twaalf bestsellers uit die in de zomermaanden elke keer in de toplijstjes te vinden waren. In 2016, 2017 en 2018 had ze in de zomer het meest verkochte boek in Nederland.

Benieuwd naar alle populaire zomerboeken vanaf 2005? Een overzicht vind je op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/onderzoek-zomerboeken

--

Annemijn Dobbelaer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden