Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Tommy Wieringa en Ricardo Domeneck writers in residence bij NIAS

vrijdag 21 mei 2021

Tommy Wieringa verblijft van september 2021 tot februari 2022 als writer in residence aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. In 2022 zal hij opgevolgd worden door Ricardo Domeneck. Wieringa en Domeneck werken daar op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS.

Schrijver Tommy Wieringa (1967) gaat van september 2021 tot februari 2022 op het NIAS werken aan een nieuwe roman. Dit boek zal naar verwachting in het voorjaar van 2023 verschijnen. Dit wordt Wieringa’s tweede verblijf op dit instituut, in 2011 werkte hij er aan de roman Dit zijn de namen. Dit boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013 en de Inktaap 2014. Wieringa brak in 2005 door met zijn boek Joe Speedboot, dat bekroond is met de F. Bordewijk-prijs en onder andere werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Daarnaast schrijft hij columns voor NRC Handelsblad.

Schrijver Ricardo Domeneck (São Paulo, Brazilië, 1977) zal zich van februari tot en met juni 2022 op het NIAS verdiepen in de Braziliaans-Nederlandse geschiedenis. Ricardo Domeneck is een veelzijdig kunstenaar, die naast gedichten en essays ook beeldende kunst, performances, muziek en video’s maakt. Hij heeft in Brazilië acht poëziebundels en twee prozabundels gepubliceerd, en zijn werk is in het Spaans en Duits vertaald. In 2015 verscheen Het verzamelde lichaam, een selectie van zijn gedichten in het Nederlands. 

Beide auteurs zijn ter kandidaat gesteld door hun uitgevers, waarna zij op basis van de voordrachten en hun (onderzoeks)voorstellen door het Nederlands Letterenfonds en NIAS gezamenlijk geselecteerd zijn als writers in residence.

Het residentieprogramma van NIAS en Letterenfonds

Elk jaar weer blijkt de uitwisseling tussen de fellows (zowel uit de kunsten als uit verschillende wetenschappelijke disciplines) zeer vruchtbaar en inspirerend. Het residentieprogramma is een samenwerking tussen NIAS en het Nederlands Letterenfonds.

NIAS-KNAW

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek. NIAS-KNAW biedt tijdelijke fellowships toe aan gerenommeerde academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers, die samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat.

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden