Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Twee nieuwe Vlaamse literaire prijzen: De Boon voor fictie en non-fictie en De Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

donderdag 18 maart 2021

België krijgt er twee nieuwe prijzen bij voor Nederlandstalige boeken: De Boon prijs voor fictie en non-fictie en De Boon prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.  De prijzen zijn er gekomen met steun van de Vlaamse regering, die de prijs voor een groot deel financiert. Vanaf 2022 worden er jaarlijks twee prijzen uitgereikt, ieder ter waarde van 50.000 euro. Hiermee maken ze meteen onderdeel uit van de grootste literaire prijzen in het Nederlands taalgebied. 

We hebben een boon voor een boek waarin iedereen ertoe doet, iedereen meetelt, iedereen erbij hoort. Dat is waar De Boon voor kinder- en Jeugdliteratuur voor staat,” aldus Martine Tanghe, voorzitter kinder- en jeugdliteratuur. De Boon is de nieuwe referentieprijs voor het beste Nederlandstalige boek, dat aansluit op een breed en divers publiek. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 maart 2022 en de winnaar ontvangt 50.000 euro per categorie. De Boon sluit aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied: de Libris en de Boekenbon Literatuurprijs.  De Boon is de grootste prijs qua prijzengeld voor kinder- en jeugdliteratuur in de lage landen en verwijst naar Vlaamse schrijver Louis Paul Boon, een van de bekendste naoorlogse Belgische auteurs.

De jury's

Voor het beoordelen van de kandidaattitels doet de prijs beroep op vakjury’s per genre. De jury’s zijn representatief voor de hele samenleving, bezitten de nodige expertise om literaire kwaliteit te beoordelen en belichamen de diversiteit van het boekenvak:

 Kinder- en jeugdliteratuur:

 • Martine Tanghe (voorzitter)
 • Karin Amatmoekrim
 • Karla De Ceulener
 • Bart Desmyter
 • Vanessa Joosen
 • Laïla Koubaa

Fictie en non-fictie:

 • Brigitte Raskin (voorzitter)
 • Simone Atangana Bekono
 • Krist Biebauw
 • Sam De Wilde
 • Rashif El Kaoui

De eerste uitreiking van de prijzen  is het hoogtepunt van een traject dat de nodige media-aandacht zal krijgen. Daarbij zet De Boon in op de diverse belevingswijzen van literatuur, voor jong en oud, op papier en digitaal, in leesclubs en op het podium. Wel is de organisatie van de uitreiking van De Boon nog op zoek naar een stad of een gemeente om mee samen te werken. 

Voor meer informatie, klik hier.

--

Sabine Bunschoten

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden