Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uit de hoek deel 10. O God, wat is er toch met de heilige passie gebeurd?

zondag 28 maart 2021

Marc Schoorls brutale vrijplaats

Ware passie, dames en heren, gaat met lijden gepaard. We zitten midden in de passietijd. Het woord refereert aan het lijdensverhaal van Jezus Christus. Wat een mooi verhaal is. En waar onder meer Bach hemelse muziek bij gemaakt heeft. En wat mij betreft mag Jesus Christ Superstar er ook zijn.

Ja, Pasen mag dan een extra eitje zijn bij het ontbijt en veel, zo niet alles, te maken hebben met voorjaarsvrolijkheid – passie gaat over iets heel anders.

Het woord is ontheiligd. Ontwijd, verkracht en geschonden. Passie is carnavalesk geworden. Het is alle dagen feest. Appie en andere grootgrutters verkopen dagelijks ondegelijk ‘brood-met-passie’ dat natuurlijk gewoon uit de fabriek komt. Ik las in Allerhande over een spruitjesverbouwer met passie voor zijn product. Ieder het zijne.  

De evangelische scholengemeenschap De Passie heeft vijf vestigingen in het hele land en adverteert met: ‘Jouw bestemming, onze Passie!’ Ze willen niets liever dan dat ‘jij ontdekt wat je met je talenten kunt betekenen in Gods Koninkrijk’. Daar gaan we voor, schrijven ze. Met een uitroepteken. Zo verloederd is zelfs de taal van de christenen.

The passion op tv is ook zoiets vreselijks. Met dat onzalige idee van de verzamelde tv-christenen van de EO en de KRO-NCRV zijn ze erin geslaagd van iets verhevens iets ordinairs te maken. De passie als kitsch. Ik lees op de website: ‘Wil je meer weten over het Paasverhaal? Kijk snel verder!’ Het populairste lied van alle edities? ‘Wit licht’ van Marco Borsato. De man die naar zijn zeggen zo ontzettend geleden heeft onder het jarenlange bedrog dat hij zijn vrouw heeft aangedaan en zoveel spijt heeft dat dat uitgekomen is.

Alles en iedereen misbruikt het woord.

Zèlfs een instantie als het CBS. Die statistiekboekhouders. Econoom Peter van Bergeijk pleit ervoor dat het CBS met minder ‘pathos en passie’ te werk gaat wat betreft zijn overdreven berichtgeving over hoe slecht de economie ervoor staat. En gelijk heeft hij. Laten ze het daar gewoon bij de cijfertjes houden.

Ondernemers kunnen er ook wat van. En anders is er wel iemand die je ermee kan helpen. Mariella Serra bijvoorbeeld: ‘Het is mijn grootste passie om die talentvolle vrouwen te helpen hun purpose te vinden en hier actie op te ondernemen.’

Frank Boon is dé passie-expert in Nederland. Tenminste, dat vermeldt hij zelf. Hij heeft meer dan 10.000 uur geïnvesteerd om erachter te komen wat nu het geheim is van passie. En nu die kennis wil hij nu met ons delen. ‘Het is onze missie om mensen zonder spijt op hun sterfbed te laten gaan.’ Het staat er echt. Hij krijgt er ‘onwijs’ veel energie van, al gaat het met vallen en opstaan gepaard. ‘Passie is ook af en toe gewoon lijden. Uit je comfortzone.’ Laat Jezus het maar niet horen!

Wil je het totaalpakket, dan kost je dat 20.000 euro. Een uurtje passion talk kost 250 euro. Tel uit je winst. Er is lijden genoeg op de wereld.

Ach ja, als de vos zijn passie preekt. Alle bedrijven hebben het tegenwoordig in hun zogenaamde ‘verhaal’ over hun missie. Ook zoiets kwalijks. Er staat werkelijk nóóit bij dat die eruit bestaat geld te verdienen en de medewerkers fatsoenlijk uit te betalen. Dat nu lijkt mij een eerlijk verhaal.

Er bestaat ook een mediakanaal met de titel passievoorboeken. Ik pas ervoor.

Ik ben kok. En ik heb meer dan 15 jaar kookles gegeven. Hartstikke leuk. Ik deed het met enorm enthousiasme. Zóveel zelfs dat al mijn cursisten mijn een ware passie toeschreven. Maar ik heb dat altijd ontkend. Koken is mijn uit de hand gelopen hobby waar ik mijn brood mee verdien. Voor mij gaat koken bijna louter met genot gepaard. En niet met lijden.

Schrijven is mijn ware passie. Dat gaat met lijden gepaard. Met pijn en moeite. Met geploeter. Met geploeg op God’s vermaledijde akker.

En toen was daar corona en werd ik werkloos.

Ik was een kok die in zijn vrije uurtjes schreef. Over levenspijn. En bijna stiekem. En die zo een boek of vier, vijf, zes bij elkaar krabbelde.

En nu ben ik een schrijver die soms nog wat kookt. En dan meestal van woede.

Het kan verkeren, zei de grote Brederode.

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2 en 3 zullen in 2021 verschijnen.

 

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden