Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uit de hoek deel 14: Dronkenmanspraat

zondag 9 mei 2021

Marc Schoorls brutale vrijplaats

Marc Schoorl kreeg afgelopen vrijdag een mooie recensie op zijn debuutroman Zes broers en een zus. Hij dronk wat veel en zag geen tijd voor een column en trakteert daarom op aantekeningen die hij gister noteerde in het lichtvoetige logboek dat hij bijhoudt en dagelijks aanvult met invallen en, soms, uitvallen.

Ochtendhersengymnastiek. Elke ochtend vroeg en soms al heel vroeg, zet ik me aan de keukentafel om de nachtelijke invallen die me deden ontwaken te noteren en uit te werken.

Sprekend de waarheid. Ik ben geregeld dronken, maar eigenlijk nooit van geluk.

Twee zwaluwen. Collega Heleen van Royen haalt in haar AD-column van 8 mei 2021 een naar haar zeggen oud Portugees spreekwoord aan, dat ik haar graag nazeg: ‘Een schrijver zonder obsessie is als een zwaluw zonder zomer.’

De roman als tandem. Ik heb begrepen dat de grote reus die A.F.Th. van der Heijden is, zijn twee aparte romancycli gaat vervlechten tot één tandem. Wat een heidens karwei zal dat zijn, want die twee cycli zijn allebei nogal uitgewaaierd. Maar titanenarbeid is hem wel toevertrouwd. Ik ben benieuwd!

Oerzedendelict. Waar de mens is geweest, is de onschuld van de natuur onteerd. Meteen en voor altijd. Want we bewonderen de schoonheid van de natuur al eeuwen, maar verkrachten haar dag in dag uit. Maagdelijk? Dat betekent onmenselijk.

Passiefist. Mijn dochter zegt me dat ik passief agressief ben. En ik maar denken dat ik beschááfd ben. Of komt dat, puntje bij paaltje, op hetzelfde neer?

Uit de sacristie. Humor is het (voor mij) Heilige Hart dat ons zuurstofarme gesnotter verandert in zuurstofrijk geschater

Held! Helden zijn er in soorten en maten, van toen en van nu. Prins Emanuel von und zu Liechtenstein is er bijvoorbeeld een. In een ongetwijfeld eerlijk man-met-beergevecht waarin het erom spande (geknakte vingers, gebroken nagels) schoot hij de beer King Arthur van Transsylvanië dood. Ik las erover in de Volkskrant van 8 mei 2021. Op de verjaardag van mijn vrouw wier lievelingsdier, precies ja, de beer is. Prins Emanuel strijkt nu met de eer dat hij de grootste beer van Europa van het leven heeft beroofd. Ere wie ere toekomt! Ik zeg: onthoofden die man, of aan het kruis ermee!

Plastic smart people. Ik zag van de week op tv de relatief jonge Tim Hofman met nauw verholen verontwaardiging een vilein programma presenteren over plastic. Het motto? "Je eet wekelijks een pinpas aan plastic." Nou ja, dacht ik, het is misschien nog beter dat ding op te eten dan nòg maar weer meer te consumeren. Enfin.

Ik heb ervan geleerd en ik heb ervan genoten. De Nederlandse international Unilever blijkt een van de grootste producenten te zijn (Coca-cola is de grootste). Op papier belijden ze bij Unilever hun goedwillende onschuld, ze "nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid" en zo, maar in de praktijk produceren ze elk jaar weer meer. In India bijvoorbeeld. Waar een arts een heilige koe van straat plukte om het zieke dier te bevrijden van 53 kilo plastic troep in zijn maagstreek. Het allereerste stukje plastic dat ooit in het milieu is terechtgekomen, zweeft er nog steeds in rond. In menselijke foetussen zijn al microplastics aangetroffen. De oceanen bevatten meer verpakkingsmateriaal dan vis, die trouwens ook allemaal onooglijke kleine plastic deeltjes bevatten. Zelfs het maagdelijke witte ijs van Antarctica bevat plastics. Vrouwen peelen, scrubben, lakken en bepoederen hun huid en nagels met dure cosmetica die, jawel, nogal al wat nanoplastics bevat. Zoals, nog jaweller, zacht wc-papier die ook bevat. Ja, want wij – u en ik –  gebruiken het, al dat plastic dat de industrie zo gaarne en (bijna) gratis voor ons maakt. Koning, keizer, admiraal: allemaal. Van Maxima in het paleis tot de minima in de achterstandswijken. Iedereen. We vegen onze reet ermee af!

Nou, dank je, Tim Hofman en het hele team van Pak de macht. Het was een prachtprogramma!

Ja, ik ben weer heel wat wijzer geworden. En mijn smart is ook weer vermeerderd. Het houdt niet op. Nooit niet. Het aangezicht van moeder aarde wordt geplastificeerd. Onze nieuwe hersenen? Die zullen gaan bestaan uit botox. Aan die toekomst wordt gewerkt (en verdiend.)

Wat een wereld! In mij zit een reus van een kneus, beschadigd tot in het diepst van zijn zielige ziel, als een gek wanhopig aan zijn kettingen te rukken en te trekken. Ik zou het wel willen uitschreeuwen. O echt. Tieren zou ik willen. Grofgebekt tekeer gaan. En wild om mij heen slaan. Trappen naar Jan en alleman. Maar dat doe ik allemaal niet. Ik schrijf het op. Zo netjes mogelijk. Keurig binnen de lijntjes. Het lijkt misschien op strafwerk, maar het is een feestelijke viering van het vrije woord. En het héét beschaving. Het is daarom dat ik me schrijver mag noemen. Heerlijk. Ik draag die eretitel met trots. Ik vraag me alleen af waarom sommige anderen zich ook schrijver durven te noemen. Maar dat vertel ik er natuurlijk niet bij. Ik zou wel gek wezen!

--

Van Marc Schoorl (Wassenaar, 1962) verschenen in onder meer De Gids, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer literaire artikelen en beschouwingen. De laatste tien jaar werkte hij vooral aan zijn ‘grote trilogie’ Autobiografie van een romanpersonage. Deel 1 is Zes broers en een zus dat in december 2020 verscheen. Het werd deels als feuilleton gepubliceerd op Bazarow.com.
Deel 2 en 3 zullen in 2021 verschijnen

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden