Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uitgever en recensent Martin Ros overleden

woensdag 9 december 2020

Uitgever en recensent Martin Ros (1937-2020) overleed gisterochtend aan de gevolgen van corona. Ros was jarenlang creatief directeur bij De Arbeiderspers, waar hij meewerkte aan de publicatie van honderden boeken. In 1997 kreeg Ros een herseninfarct, waarna hij zijn werkzaamheden bij De Arbeiderspers moest staken.

Ros begon toen met schrijven, recenseren en het verzamelen van boeken. Volgens de familie had hij er wel 60.000, die allemaal bewaard zijn in een grote loods. Ros’ eigen schrijfwerk gaat veelal, maar niet uitsluitend over wielrennen. Zo schreef hij een biografie van Fausto Coppi, maar ook een boek over Keizerin Sissi (Elizabeth) en Toussaint Louverture, leider van de Haïtiaanse revolutie.

Op Radio 1 verzorgde Ros op zaterdagochtend zijn eigen boekenrubriek voor de TROS Nieuwsshow. Deze werd wekelijks door wel 800.000 mensen beluisterd. Door zijn enthousiasme is hij een heus fenomeen geworden. Presentator Peter de Bie zegt tegen de NOS dat de luisteraars aan zijn lippen hingen. "Martin was woest geestig, het was cabaret op de vierkante centimeter, de man zat vol anekdotes."  

De laatste jaren woonde Ros in een verpleeghuis in Amersfoort, waar hij nog steeds omringt werd door boeken. Anita Ros, zijn nichtje, omschrijft Martin Ros aan NOS als “Bezeten van boeken: Als je een boek uit zijn kast pakte, kende hij alle details. Dan begon hij te vertellen over de inhoud. Zijn passie voor boeken was ongekend."

--

Door Isolde Kors

Lees ook het artikel van NOS en Boekblad

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden