Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uitgeverij Norton haalt Philip Roth-biografie uit de productie door seksueel overschrijdend gedrag auteur Blake Bailey

woensdag 28 april 2021

Philip Roth: the biography; de recent verschenen biografie van Philip Roth, geschreven door Blake Bailey is niet meer in productie bij uitgeverij W.W. Norton. Dit liet de New Yorkse uitgeverij dinsdag 27 april weten in een memo aan haar werknemers. Auteur Blake Bailey wordt beschuldigd van het seksueel intimideren van meerdere vrouwen en ongepast gedrag tegenover zijn studenten in de tijd dat hij docent Engels was. Julia A. Reidhead, de directeur van W.W. Norton laat weten dat ze de hoogte van het bedrag wat als voorschot werd betaald aan Bailey doneren aan organisaties die overlevers van seksueel geweld en slachtoffers van seksuele intimidatie steunen. Bailey wordt hiermee door de uitgeverij gecancelled. Dit is in lijn met Philip Roth zelf. Wel staat Bailey vrij om naar andere uitgeverijen te gaan voor de biografie.

In een recensie in De Groene Amsterdammer schrijft Joost de Vries over cancel culture en Philip Roth: 

“Zelden werd in (zeker) de Engelstalige wereld zo naar een schrijversbiografie uitgekeken, en zelden heeft de literaire wereld zo’n plezier om nog eens alle roddels, uitspattingen en sterke verhalen rond Roth uit te pluizen. Maar daarmee hangt bij de verschijning van Bailey’s biografie ook meteen een vraag boven de markt: moet Philip Roth gecanceld worden?”

De recensie sluit De Vries af met:

“Hoewel Bailey duidelijk gehecht is aan Roth geeft hij geen waardeoordeel, pleit hij hem nergens van vrij. Dat is aan de lezer zelf. Ik ging er Roth niet sympathieker van vinden, maar, belangrijker, wel interessanter.”

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden