Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uitgeverij Wilde Haren wil de kinderboekenwereld veranderen

woensdag 5 januari 2022

De boeken die kinderen te lezen krijgen zijn niet meer van deze tijd. Dat is wat Loulou Drinkwaard en D’Avellonne van Dijk ontdekten bij het begin van hun carrière. Drinkwaard bij haar stage voor docent Nederlands en Van Dijk bij haar werk als illustrator. De personages van veel kinderboeken in Nederland weerspiegelen niet het multiculturele en diverse karakter van de jonge mensen die deze boeken te lezen krijgen. Kinderen missen hierdoor rolmodellen waar ze zich in kunnen herkennen. Om deze reden besloten de twee jonge ondernemers hun eigen uitgeverij op te richten, Uitgeverij Wilde Haren, waarbij inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit de norm is en personages van kleur de hoofdrol spelen.

Drinkwaard en Van Dijk zijn al bevriend sinds hun studieperiode in Rotterdam. Hun vriendschap bestond toen uit afspreken in het park waarbij Drinkwaard ging lezen en Van Dijk ging tekenen, wat uitgroeide tot een zakelijke rolverdeling waarbij Drinkwaard als redacteur de teksten van auteurs perfectioneert, en Van Dijk de vormgeving in samenwerking met illustrators verzorgt. Wilde Haren ontstond na de Black Lives Matter-protesten in juni 2020 en bracht onlangs twee kinderboeken uit, Allemaal Anders door Kim ter Horst en Liever niet door Zarissa Windzak. Ze willen niet meedoen aan framing, waarbij het in het verhaal gaat over wat iemand ‘anders’ maakt. Drinkwaard:”‘Als kind miste ik verhalen waarin huidskleur er gewoon even mocht zijn, zonder dat het de boventoon voerde.” (OneWorld.nl).

Dankzij hun samenwerking met Uitgeverij Meulenhoff is het werk The Hill We Climb van de Amerikaanse spoken dichteres Amanda Gormans in 2021 vertaald door een zwarte vrouw, Zaïre Krieger, na de felle kritiek op Meulenhoffs aankondiging het boek te laten vertalen door Marieke Lucas Rijneveld. Wilde Haren staat de gerenommeerde uitgeverij nog steeds bij op het gebied van diversiteit binnen het literaire landschap en heeft ook meerdere eigen projecten in ontwikkeling waar we binnenkort ongetwijfeld meer over zullen horen.

Miriam van Klinken

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden