Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uitgevers geven de voorrang aan populaire fictie

woensdag 6 mei 2020

Dinsdag verscheen er in het NRC een artikel naar aanleiding van een belronde langs maar liefst 22 uitgevers. Daaruit wordt duidelijk dat de literaire roman het moeilijk heeft in de coronacrisis, terwijl belangstelling voor thrillers, feel-good en lichtere non-fictie stijgt. Dit blijkt ook uit de wekelijkse boeken-verkooptop-60. Verdiensten uit het buitenland zoals verkoop van rechten lopen ook sterk terug. Al met al verwachten uitgevers een omzetdaling van zo’n 25 procent door toedoen van de coronacrisis. 

Uitgevers geven daarom nu de voorrang aan bekende en toegankelijke auteurs zoals Lucinda Riley en Nicci French, literaire uitgaven worden uitgesteld. Debuten worden ook vooruit geschoven. Directeur Caroline Damwijk van Libris boekhandels zei: “Als je nu een debuut uitbrengt, moet je zeker zijn van een interview in de media. Als er niet genoeg publiciteit is, heeft het eigenlijk geen zin meer.” Er kan niet meer worden gerekend op de boekhandels om aandacht te genereren voor een nieuwe titel.

Omdat in het buitenland vaak nog alle boekhandels gesloten zijn, zoals in België, Engeland en Amerika, zijn leveringen die daar vandaan komen vrijwel gestopt. Verkoop van rechten aan buitenlandse uitgevers loopt ook terug. Toch zijn uitgevers geneigd de fysieke boekhandels, die het nog zwaarder hebben, wat meer speelruimte te geven wat betreft de hoeveelheid onverkochte boeken die ze retour mogen doen. Dat aantal steeg in de eerste week van de lockdown van 3 naar 16 procent. 

De toekomst is onzeker. Als straks de coronacrisis voorbij is en alle uitgestelde titels in één keer uitgegeven moeten worden, zullen veel nieuwe boeken niet de aandacht kunnen krijgen die ze verdienen. Bovendien zal het aantal boekhandels ook kleiner zijn dan voor de crisis, wat de promotie voor nieuwe literaire titels en debutanten, in de vorm van boekpresentaties en lezingen, nog kleiner maakt. De hoop wordt nog gevestigd op de nieuwe leeshonger van Nederland, die in de toekomst wellicht met de literaire, zwaardere kost gestild moet worden.

Lees hier het hele bericht uit het NRC

 

--

Foto: Bert Spiertz
Door Remus Thijssen

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden