Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Uitreiking de Prijs der Nederlandse Letteren afgelast vanwege omstreden uitspraken Astrid Roemer over 5 december moorden

woensdag 11 augustus 2021

Het zat er al aan te komen. Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie besloot gisteren om de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan de Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid Roemer niet door te laten gaan. De Belgische koning Pilip zou de prijs uitreiken. Vanwege recente uitspraken van Roemer waarin ze de betrokkenheid van de voormalige Surinaamse President Desi Bouters bij de beruchte decembermoorden uit 1982 bagatelliseert vindt het comité het nu ongepast om de uitreiking door te laten.  

“Wij nemen stellig afstand van de standpunten en uitspraken van mevrouw Roemer. Daarom hebben wij gezamenlijk besloten, in samenspraak met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, dat wij het niet passend vinden om de prijsuitreiking door te laten gaan. De Prijs der Nederlandse Letteren 2021 is officieel toegekend aan mevrouw Roemer met oordeel van een onafhankelijke jury. De prijs wordt toegekend voor het gehele oeuvre van een schrijver in de genres poëzie, proza en/of drama. Persoonlijke standpunten van auteurs worden niet in aanmerking genomen bij de beoordeling van hun oeuvre. Wij vinden de uitspraken van mevrouw Roemer dermate ongepast dat het door laten gaan van een feestelijke prijsuitreiking niet op zijn plaats is.”

Op 30 juli bedankte Roemer op haar Facebookpagina Desi Bouterse: “Onze Surinaamse gemeenschap heeft D.D.B. hard nodig gehad zelfbewuster te worden. Merci Man.” Ook zei ze afgelopen weken dat “Bouterse na zo veel jaren geen gevangenisstraf zou moeten krijgen, gezien zijn inzet voor de dekolonisatie van Surinamers”.

Vorig jaar is Bouterse is door de krijgsraad van Suriname veroordeeld voor de Decembermoorden. In 1982 was hij als legerleider betrokken bij de standrechtelijk executie van 15 landgenoten.

Ook viel Roemer nabestaanden van de decembermoorden aan. Ter haar verdediging zei ze op facebook een paar dagen geleden: “EIGENLIJK laat de ophef der nabestaanden en hun sympathisanten mij koud. Mijn overleden collega's en tijdgenoten Frank Martinus Arion Bea Vianen Edgar Cairo Anil Ramdas ZIJN DOOR KLIEKJES UIT DE SURINAAMSNEDERLANDSE GEMEENSCHAP WERKELIJK UITGEKOTST. Zo gaat FRUSTRATIE om met topauteurs die nog in leven zijn. IK KEN DAT. IK HERKEN DAT. IK HEB NIETS TE VREZEN. IK LEEF NIET IN EEN DICTATUUR.”

Erg verdrietig dat toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren nu besmeurd is door deze affaire.

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden