Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Umberto Eco over schoonheid

vrijdag 21 augustus 2020

Datum: 21-8-2020

Klassieker. We kunnen de wereld benaderen als een geheel van middelen om onze verlangens te vervullen. Een boom is potentieel hout voor de kachel. In zijn gevoel voor schoonheid onttrekt de mens zich echter aan deze instrumentele verhouding. Iets noemen we mooi als we er behagen in scheppen, los van het feit of we het in functie van onze behoeften kunnen toe-eigenen. De ervaring van schoonheid vereist eerder een zekere belangeloosheid en afstand. Zie hoe de boom zich majesteitelijk naar de hemel strekt en het zonlicht in zijn bladerdek vangt.

Wat de schoonheidservaring oproept en waardoor het schoonheidsgevoel wordt bepaald, is echter afhankelijk van tijdsgewricht en cultuur. Schoonheid heeft een geschiedenis. Het beschrijven van deze geschiedenis is de inzet van dit boek dat Umberto Eco samen met Girolamo de Michele schreef.

Te beginnen met de opvattingen van de oude Grieken laten ze zien dat en hoe de schoonheidscriteria in de loop der eeuwen veranderen. Proportie, harmonie en orde bepalen het klassieke schoonheidsideaal. In de vermeend duistere Middeleeuwen blijken kleur en helderheid van groot belang (God is Licht!). En vanaf de achttiende eeuw gaat het steeds meer om de ‘bevrijding’ van de schoonheid uit de objectieve kaders van de gestileerdheid, de redelijke maat en de perfecte verhoudingen. In de Romantiek treedt de schoonheid als het ware buiten haar oevers; ze wordt de weerspiegeling van het rusteloze onbestemde verlangen van de mens die zich niet langer ingebed weet in een goddelijke orde. ‘Beauty is in the eye of the beholder’ – een waarnemer echter die allerminst koel en sereen is, maar hartstochtelijk, nieuwsgierig, melancholisch, overweldigd en sterfelijk.

Lees hier de hele recensie

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen