Utrecht wil zich als City of Literature inzetten voor meer leesplezier

Gemeente Utrecht, die zich sinds 2017 Unesco City of Literature mag noemen, wil zich inzetten om het belang van lezen onder aandacht te brengen. In december 2019 bleek uit onderzoek dat de leesvaardigheid en het leesplezier van jongeren de afgelopen jaren zijn afgenomen. Volgens gemeente Utrecht heeft dat veel negatieve gevolgen. Daarom maakt de gemeente plannen om het plezier van lezen te bevorderen. 

Wat die plannen concreet inhouden, is nog niet duidelijk. Op dit moment wordt gewerkt aan een plan van aanpak. De gemeente heeft de afgelopen periode gesprekken gevoerd met partijen als Bibliotheek Utrecht, boekhandel Broese, Universiteit Utrecht en Stichting Lezen en Taal om de plannen te realiseren. "Het uiteindelijke doel is om in 2021 een plan van aanpak te hebben waarin de in dit jaar gestarte samenwerkingen op het gebied van leesplezier met alle spelers in het veld verder zijn uitgewerkt,” meldt de gemeente aan De Utrechtse Internet Courant (DUIC)

Unesco City of Literature noemen is een titel voor steden met een lange literatuurgeschiedenis, die willen bijdragen aan literatuurbeleving. Er zijn op dit moment 28 Cities of Literature, verspreid over 23 landen over de wereld. Naast Utrecht mag sinds 2019 ook Leeuwarden zich een Unesco City of Literature noemen. 

--

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden