Vaste boekenprijs blijft voorlopig bestaan

De Wet op de vaste boekenprijs blijft de komende vier jaar nog bestaan. Dat schreef minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer op 13 maart, op basis van een evaluatie naar het functioneren van de Wet. Uit de evaluatie blijkt dat het draagvlak voor een vaste prijs voor boeken zeer groot is.

De Wet op de vaste boekenprijs bepaalt dat uitgevers de prijs van een boek vaststellen. Boekverkopers mogen niet van deze prijs afwijken, waardoor prijsconcurrentie is uitgesloten. Zo ontstaat er meer financiële ruimte voor uitgevers om het aanbod voor het publiek breed en divers te houden en kunnen ze naast bestsellers ook boeken voor een kleinere markt uitgeven. 

Het evaluatieonderzoek toont aan dat het raadzaam is om met de wet door te gaan. Daar is Van Engelshoven blij mee. In een persbericht op de website van Rijksoverheid zegt ze: “Ik sta voor het bewaken van de diversiteit in het Nederlandse literair landschap. In een tijd waarin minder wordt gelezen is dat zeer belangrijk. Bestsellers zorgen ervoor dat ook boeken voor een kleiner publiek kunnen floreren en daarmee ook dat breed gesorteerde boekhandels kunnen voortbestaan.” 

De vaste boekenprijs is een voordeel voor fysieke boekhandels. Het verdienmodel van deze boekhandels staat onder druk door hoge kosten, ontlezing en concurrentie van online boekverkoop. In haar brief benadrukt Van Engelsbergen dat de fysieke boekhandel een grote maatschappelijke meerwaarde vervult. Dankzij de vaste boekenprijs kunnen de boekhandels naast hun online concurrenten zoals bol.com of Amazon blijven bestaan.

__

Door Jorien Tromp

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden