Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Vaste boekenprijs verlengd

vrijdag 2 oktober 2020

Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer in met de continuering van de Wet op de vaste boekenprijs. Afgelopen maart stuurde minister van Engelshoven een evaluatie naar de Tweede kamer waarin ze pleit voor het voortbestaan van de Wet op de vaste boekenprijs, aldus Boekblad. De huidige wet op de vaste boekenprijs ontstond in 2005 om valse concurrentie te voorkomen. Groothandels en grote online boekenshops zouden zonder een vaste boekenprijs gemakkelijker kunnen ‘stunten’ met de prijs op boeken. Daarnaast zou er een ‘Bestseller cultuur’ kunnen ontstaan. Door de Wet op de vaste boekenprijs is dit minder gemakkelijk en kan er een breed scala aan boeken worden aangeboden door boekhandels, met gelijkblijvende inkomsten wat hen zekerheid biedt. 

In de evaluatie van de Wet op de vaste boekenprijs kwam vooral het belang van deze wet voor kleine boekhandels en het brede assortiment aan boeken bij boekhandels en uitgevers aan bod. Daarnaast stelt de wet boekhandels zo in staat om een grotere maatschappelijke functie te volbrengen. Boekhandels kunnen meer aandacht besteden aan lezen als ‘vrije tijds activiteit’ en het ‘leesplezier’. Dit is vooral van belang omdat het ‘leesplezier’ onder jongeren zeer laag is. Nederlandse jongeren scoren hier erg laag op zoals Arjen Lubach in zijn meest recente aflevering van Zondag met Lubach behandelde. 

Directeur Anne Schroën van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) reageert in een persbericht: 'Dit zijn bijzonder zware tijden voor iedereen in het boekenvak. [...] De wet zorgt ervoor dat auteurs, uitgevers en boekhandels in nauwe samenwerking een breed assortiment kunnen blijven aanbieden.' Algemeen secretaris Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) noemt de wet van ‘maatschappelijk en cultureel belang’. 

Het Nederlandse boekenvak is dan ook tevreden met het voortbestaan van de wet.

Lees hier het artikel op Boekblad.

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen