Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Veel bijval voor Bibi Dumon Tak

woensdag 30 juni 2021

25 juni hield kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak de Albert-Verweylezing aan de Universiteit Leiden. Deze lezing geeft een schrijver altijd als afsluiting van een gastschrijverschap aan de universiteit. Gastschrijverschap houdt in dat er een schrijver een jaar lang aan de universiteit colleges komt geven, over het schrijven van boeken maar ook alles wat daarbij komt kijken. 

Dumon Tak behandelt veel punten in haar lezing. Volgens haar begon het idee voor de lezing met een tweet van @Ewaldeng. In deze tweet vraagt hij wat hij zijn dochter van acht moet voorlezen. En dan niet de klassiekers, want die kent hij allemaal al. Volgens Dumon Tak bestond het overgrote deel van de reacties echter wel uit klassiekers, bijvoorbeeld de boeken van Roald Dahl, of De brief voor de koning van Tonke Dragt. 

Volgens Dumon is het zonde dat ouders van kinderen alleen de boeken noemen die zij in hun jeugd lazen. Er zijn veel nieuwe boeken geschreven, die minstens net zo goed of zelfs beter zijn dan De Kameleon of Kruistocht in spijkerbroek

Niet alleen het gebrek aan nieuwe boeken verpest het leesplezier van jonge kinderen, ook de methode waarmee ze leren lezen. Sinds 1972 leren de meeste kinderen lezen met AVI-boeken. Voordat een AVI-boek een AVI-boek mag heten, moet het echter aan veel regels voldoen. Zo mag een boek van een bepaald niveau geen woorden met meerdere lettergrepen gebruiken. Dit leidt tot teksten waarin het onmogelijk wordt om precieze informatie over te dragen. 

Dumon Tak geeft in haar lezing ook aan hoe het wel moet: breng meer boeken uit zoals die van Edward van de Vendel, en zorg ervoor dat kinderen en ouders van kinderen ook boeken lezen die niet voorgeschreven zijn door een AVI-methode of door de juf. Je kunt heerlijk door een boekhandel struinen en zelf allerlei titels ontdekken. Daarnaast is het niet zo dat kinderen nooit meer oude boeken mogen lezen, zolang ze ook maar nieuwe titels ontdekken. 

Bibi Dumon Tak gaat hiermee in op de ontlezing van de jeugd en de kwaliteit (of het gebrek daaraan) van kinderboeken (zie ook het dit artikel). Haar lezing zet aan tot nadenken, aldus Jaap Friso en Bas Maliepaard van de Grote Vriendelijke Podcast. Het moet niet gezien worden als een aanklacht tegen klassiekers, maar juist een pleidooi om meer moderne jeugdliteratuur te lezen. 

Volgens Jaap Friso en Bas Maliepaard is dat hard nodig. Als zij langsgaan op basisscholen blijkt vaak dat juffen en meesters alleen de klassieken kennen. Nieuwe boeken worden nog nauwelijks gelezen. Ook op de site leesbevorderingindeklas.nl wordt het belang van meer aandacht onderstreept. Er zijn veel meer mogelijkheden voor kinderen om te leren lezen dan alleen de oude AVI-boeken. Het is volgens Femke van Leesbevordering in de klas dan ook goed dat Dumon Tak hierover praat, zelf doet ze nog meer suggesties om de AVI-boeken te vervangen.

Ook op Facebook is er veel bijval voor Dumon Tak: “Mijn ouders gaven mij toen al - eind jaren vijftig, begin jaren zestig - fantastische, nieuwe kinderboeken, heet van de naald. Ik was er ongelooflijk gelukkig mee. Behalve dat ik (nog steeds) referenties aan de 'klassieken' mis in conversaties. Maar dat nadeel neem ik met alle plezier op de koop toe.” Aldus Manja Ressler in reactie op het nieuwsbericht van NRC. Puck Maas schrijft: “[...] Als je wil dat je kinderen verliefd worden op het lezen, dan moet je laten zien dat het de liefde waard is. Dat je zelf ook nog vol passie kan lezen en voorlezen. Dat je ook nog af en toe verrast wordt. Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Leuk, die klassiekers, en er is echt een tijd waarop een boekenliefhebbend kind er eentje wil lezen, maar laat jezelf ook eens lekker verrassen door een nieuw verhaal. Er is zoveel meer in het leven dan klassiekers.”

In haar lezing vestigt Bibi Dumon Tak dus de aandacht op moderne jeugdliteratuur. En dat is hard nodig, blijkt uit de reacties van velen. Dat betekent niet dat alle klassieke kinderboeken nu nooit meer gelezen mogen worden, maar het betekent wel dat er aandacht moet zijn voor boeken die kinderen écht leuk vinden, waarin ze kunnen wegdromen en die ze willen lezen. Want dat is natuurlijk het belangrijkste, dat kinderen weer met plezier boeken lezen. 

De verkorte lezing van Dumon is verschenen in NRC. Bij Querido is de lezing ook verschenen in boekvorm: Wipneus en zijn schimmelige vriendje Pim

-- 

Richtje Scholtmeijer

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden