Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Veel schrijvers bij VPRO's Zomergasten 2021

zaterdag 3 juli 2021

Deze week maakte de VPRO de lineup bekend van zomergasten 2021. Opvallend is dat praktisch alle gasten wel een of meerdere boeken schreven.

Op 18 juli trapt Floris Alkemade af. Alkemade is rijkbouwmeester, hij adviseert het rijk onder anderen over de woningnood en over hoe wij ons denken kunnen veranderen om Nederland klaar te maken voor de toekomst. Recent schreef hij onder andere De toekomst van Nederland, De kunst van richting te veranderen

De Leesclub van Alles recensent Evert van der Veen schrijft over dit boek: “Dit boekje is een oproep om menselijke waarden niet uit het oog te verliezen en zou een bredere en diepere uitwerking verdienen omdat de thematiek belangrijk is. Het is klein maar mooi uitgeven: gebonden en geïllustreerd.”

Een ander boek van Alkemade is Rewriting Architecture, 10+1 Actions for an Adaptive Architecture.

De bekenste Zomergast dit jaar is wel schrijver Roxane van Iperen. Zij vult op 25 juli een avond. Ze schreef de bestseller t Hooge Nest, hield dit jaar de 4 mei-lezing en schreef het boekenweekessay De Genocidefax. Over dit laatste boek schrijft Nico Voskamp op De Leesclub van Alles: “Roxane van Iperen licht met dit essay een afschuwelijke periode uit de geschiedenis van Rwanda. Op 6 april 1994 botsen de twee grootste inheemse stammen, de Hutu’s en de Tutsi’s, zoals u zich misschien nog uit de krantenkoppen herinnert, op elkaar. Preciezer: de Hutu’s hakken in op de Tutsi’s. De Hutu’s hebben in het geheim een masterplan voorbereid waardoor ze bij verrassing het Tutsi-deel van de bevolking kunnen overvallen en een kopje kleiner maken, letterlijk en zonder genade.” Er kwam geen steun vanuit de VN. “Waarom? Dat maakt van Iperen duidelijk. Komt ze daarbij tot interessante conclusies? Absoluut.”

Op 1 augustus volgt Robert Vermeire, Hoogleraar Jeugd- en Kinderpsychiatrie. Vermeiren is spin in het web van de Nederlandse jeugdzorg en strijdt voor betere zorg voor kwetsbare jongeren. Hij schreef tien jaar geleden het boek Zit stil! Handleiding voor het opvoeden van overbeweeglijke kinderen. Een handleiding voor het opvoeden van kinderen met ADHD en ADD, met adviezen en praktische tips.

Zangeres Sevdaliza, de vierde Zomergast, 8 augustus, schrijft geen boeken. Ze is zangeres. Geboren in Iran, werd ze eerst professioneel basketballer maar koos voor de muziek.

Op 15 augustus wel weer een schrijver: Alfred Birney. Hij brak in 2017 door met zijn roman De tolk van Java. Christiaan Jongeneel schrijft op De Leesclub van Alles over het boek: “De hoofdmoot van deze autobiografische roman beslaat de memoires van Arto Noland, de vader van de ik-figuur, die tijdens de Japanse bezetting en de aansluitende Indonesische vrijheidsoorlog de ene na de andere tegenstander van de Nederlanders ombrengt met zwaarden, dolken en alles wat hij maar in handen heeft. Daaromheen vertelt Birney het verhaal hoe deze getraumatiseerde massamoordenaar eenmaal in Nederland een gezin sticht en dat vervolgens terroriseert. Een vrolijk boek is het niet, wel dwingend en zakelijk geschreven over een deel van de Nederlandse geschiedenis dat er doorgaans bekaaid vanaf komt – ook in Indonesië zelf.”

Andere boeken van Birney zijn In de wacht en Niemand bleef

De laatste zomergast wordt komende dagen bekend gemaakt.

--

Redactie Bazarow

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden