Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Veel steun voor bedreigde schrijver Lale Gül

vrijdag 12 maart 2021

Student Nederlands en schrijver Lale Gül (23) debuteerde dit jaar met haar boek Ik ga leven. In dit boek - wat op nummer 2 in de bestsellerlijst staat - uit Gül kritiek op haar traditionele Turks-Islamitische opvoeding. Sinds Gül een interview gaf bij Op1 over het boek heeft ze te maken met beledigingen en bedreigingen. Ze zou met Ik ga leven de moslimgemeenschap ten schande zetten. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam (waar Gül woonachtig is) staat vierkant achter haar: “De situatie van de Amsterdamse schrijfster Lale Gül, die in haar literaire debuut haar ongeloof bespreekbaar maakt, wordt scherp in de gaten gehouden door de politie en de gemeente.” In een interview met Nu.nl zegt Gül: 

"Ik werd ook op straat herkend, dat was heel intimiderend. De politie kon niets voor me doen, doordat het om anonieme accounts ging. Later heeft de wijkagent contact met me opgenomen, ze gaan extra patrouilleren. Sommigen vergelijken mijn situatie met die van Ayaan Hirsi Ali of Theo van Gogh, of met die van Naima El Bezaz, maar ik weet niet of die vergelijking opgaat, ik denk het niet."

Halsema schrijft in een bericht op Instagram:

Ondanks de steun van Halsema hielden de bedreigingen niet op. Gisteren gaf Gül te kennen sociale media te verlaten. Op twitter laat ze weten: “Ik ben dit zoooo spuugzat. Ik verdwijn uit de media, want ik trek het mentaal niet meer. Thanks voor alle steun, politie weet ervan. Ik heb extra respect nu voor alle opiniemakers met een migratie-achtergrond die worden bedreigd. Wát een mensen.”

Daarna volgden weer honderden steunbetuigingen van schrijvers én lezers. Een lezer uit Nijmegen schrijft: “Koop haar boek, en ga om Lale Gül heen staan. Wij moeten laten zien dat we haat tegen vrouwen en Nederlanders met een migratieachtergrond niet accepteren. Het is te gek voor woorden.”

Eerder schreven we over een brief van Nederlands schrijver Franca Treur aan Lale Gül. Treur en Gül schrijven allebei voor Uitgeverij Prometheus.

--

Daniël Klok

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden