Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Vijftigste sterfdag van Godfried Bomans

donderdag 23 december 2021

Godfried Bomans (1913-1971) was een nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid. Hij overleed op 22 december 1971 aan een hartaanval en ligt begraven in Bloemendaal. Deze week, op de dag van het vijftigjarig overleden van Bomans, kwam het Godfried Bomans Genootschap samen om een krans op het graf van Bomans te plaatsen.

Bomans verwierf tijdens zijn leven grote bekendheid bij het grote publiek dankzij zijn roman Erik of het groot insectenboek. Ook zijn columns op de voorpagina van De Volkskrant en zijn radio- en tv-optredens brachten hem grote bekendheid bij het algemene publiek. Dit maakte Bomans tot een mediapersoonlijkheid, wat in die tijd nog een nieuw begrip was.

Bomans kreeg echter nooit literaire onderscheidingen voor zijn werk. Wel ontving hij enige onderscheidingen postuum, zoals de Israëllische Yad Vashem-onderscheiding voor het verlenen van onderdak aan Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast eindigde Bomans op de 48ste plaats van de verkiezing van de Grootste Nederlander die in 2004 plaatsvond. Tijdens zijn leven ontving Bomans in 1968 de onderscheiding ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bomans leverde, als Charles Dickens-kenner, een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse vertaling van het complete werk van de Britse schrijver. Een biografie over Dickens geschreven door Bomans werd ook verwacht, maar deze is nooit geschreven.

Ter ere van de vijftigste sterfdag van Bomans is een verzameling van zijn beste essays en beschouwingen samengesteld, getiteld In alle ernst. Bas Aghina schrijft het volgende in zijn recensie op De Leesclub van Alles over de verzameling: “Al met al, zou de bundel In alle ernst als ondertitel kunnen hebben: hoe schrijf je columns die de tand des tijds glansrijk doorstaan?”

--

Juno de Bruin

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden