Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Waardoor kunnen veel mensen niet een boek lezen in een rijdende auto?

vrijdag 3 december 2021

Waardoor kunnen veel mensen niet een boek lezen in een rijdende auto?

[Lifestyle] Voor velen van ons is wagenziekte de vloek van elke auto-ervaring: het is er altijd, waardoor we niet kunnen navigeren met onze telefoon of zelfs een boek kunnen lezen in bijvoorbeeld een huurauto van EasyTerra om de tijd te doden zonder het plotselinge begin van hoofdpijn, koud zweet en verlammende misselijkheid. Het is alsof je een kater hebt, maar zonder het leuke drinkgedeelte dat eraan voorafgaat. 

Maar wat is hier precies aan de hand? Waarom worden sommigen van ons ernstig ziek door in een rijdende auto een boek te lezen, terwijl anderen zonder enig probleem een ​​hele roadtrip in bijvoorbeeld een auto die gehuurd is via EasyTerra kunnen doorlezen? Hier is het wetenschappelijke overzicht van wat wagenziekte veroorzaakt, evenals wat je kunt doen om de gruwelijke, meedogenloze effecten ervan te voorkomen of op zijn minst te minimaliseren.

Tegenwoordig is de heersende overtuiging dat reisziekte voortkomt uit een onenigheid tussen de visuele input van je ogen en het gevoel van versnelling en/of beweging van je binnenoor. Als je bijvoorbeeld in een vliegtuig zit dat scherp naar links begint af te wijken, vertelt je binnenoor je dat je beweegt, ook al vertellen je ogen dat je duidelijk stil op je stoel zit. Hetzelfde geldt voor het lezen van een boek in een auto, en iedereen die ooit bewegingsziekte heeft gekregen in een bioscoop, weet dat het tegenovergestelde net zo ongemakkelijk kan zijn. 

Het is echter niet zo eenvoudig: de wetenschappelijke gemeenschap is er nog steeds niet 100 procent van overtuigd dat alleen zintuiglijke onenigheid verantwoordelijk is voor de bewegingsziekte die mensen ervaren in auto's (of boten of vliegtuigen), en dat zijn ze ook niet. Zeker waarom bijna een derde van ons er gevoeliger voor is dan anderen, of waarom vrouwen het meer lijken te krijgen dan mannen blijft een mysterie die nog niet opgelost is door wetenschappers. Er is gewoon geen consensus, en aangezien niemand miljoenen euro’s in onderzoek naar bewegingsziekte steekt, zijn definitieve antwoorden op al onze vragen niet dichtbij. 

Er is helaas geen remedie voor wagenziekte, en om je seksuele les op de middelbare school te parafraseren, onthouding van visuele afleiding is de beste manier om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Maar als je alsnog vastbesloten bent om het boek dat je op het moment aan het lezen bent af te ronden voordat je thuiskomt, zijn hier enkele tips die kunnen helpen:

  • Zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd en gevoed bent, en vermijd alcohol of cafeïne voor je reis.
  • Experts suggereren eigenlijk dat aromatherapie, gearomatiseerde zuigtabletten of zelfs het luisteren naar muziek je kunnen helpen af ​​te leiden van het gevoel van beweging.
  • Blokkeer verwarrende externe prikkels door op je stoel te gaan hangen of met je rug naar het raam te zitten om je zicht naar buiten te belemmeren.
  • Het gebruik van antihistaminica zoals Benadryl of Dramamine kan symptomen voorkomen of verlichten, maar laat je vaak slaperig voelen - niet ideaal als je probeert te lezen.
  • Natuurlijke alternatieven zoals gember kunnen ook nuttig zijn, maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat ze voor iedereen werken. 

--

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden