Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Wat is er mis met de thrillerwereld?

De Volkskrant interviewde Saskia Noort voor hun zomerse boekenrubriek over het thrillerwereldje van Nederland, waar wel het een en ander mis mee blijkt te zijn.

Noort zegt onder andere: “In de literaire wereld wordt neergekeken op thrillers. Er zijn niet veel thrillerrecensenten meer over, literaire recensenten recenseren thrillers niet en als ze het wel doen, dan doen ze het licht badinerend.”

Dat thrillers niet serieus genomen worden in de algemene boekenwereld is niet het enige probleem. Ook binnen het thrillerwereldje zelf zitten het scheef. “Binnen de thrillerwereld worden vrouwelijke auteurs die goed verkopen niet voor vol aangezien. We zijn een bedreiging, of geen échte thrillerschrijvers, we zijn te soft, te commercieel, danken ons succes aan ons uiterlijk. (...) En de Nederlandse thrillerscene is nog steeds een mannenbolwerk, ondanks dat vrouwen de successen behalen.” aldus Saskia Noort. “Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en ik hebben intussen honderdduizenden boeken verkocht, maar collega Tomas Ross, die zo ongeveer jaarlijks de cheque van de Gouden Strop kwam ophalen, noemde ons ‘kwebbelkutjes’. Het is een seksistische wereld.”

Over de Gouden Strop heeft Noort nog meer te zeggen, maar weinig positiefs. “De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman, wordt meestal uitgereikt aan een Belg, of in elk geval aan iemand van wie niemand ooit heeft gehoord. En de prijs krijgt zo weinig aandacht dat het boek niet eens extra wordt verkocht, noch belangstelling voor het genre kan wekken.”

Zelf waren twee boeken van Noort genomineerd voor de Gouden Strop, jaren geleden, maar nog nooit mocht ze de prijs mee naar huis nemen. Lees het volledige interview hier.

Thrillerredacteur van De Leesclub van Alles/Bazarow.com en schrijver Henk Vlaming schreef een brief naar de Volkskrant als reactie op Saskia Noort. Hij hekelt de standpunten van Noort en benadrukt onder andere dat er vele goede thrillerschrijvers in Nederland zijn, die vaak veelal onder de radar blijven wegens gebrek aan marketingpower. Lees zijn volledige brief hier.

--
Door Sanne Wortman

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen