Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Werkelijkheid volgt fictie

dinsdag 21 september 2021

[Lifestyle] Sfeer en decor, het zijn belangrijke elementen in een goed boek. Zeker in tijden dat de technologie ervoor zorgt dat veel beschrijvingen al snel hun realistische houdbaarheid verliezen. Welke hoofdpersoon staat er bijvoorbeeld nog in een telefooncel? Het zich in de tegenwoordige tijd laten afspelen van een boek is ingewikkelder geworden. De komst van het internet is daar mede debet aan, al voorspelden sommige schrijvers dit tot in detail.

Park vol zonnepanelen

Niet alle auteurs heten nou eenmaal Hergé, zoals de maker van de beroemde stripboekenreeks Kuifje. Het is nog steeds een raadsel hoe de als Georges Prosper Remi Remi geboren Belg plekken over de hele wereld zo treffend wist vast te leggen, terwijl hij nooit reisde en de mogelijkheden tot het opzoeken van fotomateriaal ook niet bepaald eindeloos waren. Een sfeerbeeld schetsen in woorden is, nu de wereld in een technologische stroomversnelling zit, helemaal een opgave geworden. Kon er vorig jaar nog door een of ander weiland gerend worden door een verliefd stel, nu staat daar een park vol zonnepanelen. Natuurlijk moet een boek altijd in zijn juiste context gelezen worden, anders zouden we Het verdriet van België of De donkere kamer van Damokles niet meer openslaan, maar toch. 

Internet en het dagelijkse leven

Het internet is een onvermijdelijk onderdeel van het dagelijks leven geworden. Appende voetgangers, stoplichten, reclame, het werkt allemaal via het wereldwijde web. Thuis is dat ook het geval: de verwarming gaat aan met een tik op de smartphone, en vinden we het energieverbruik te hoog, dan kan men via datzelfde internet in een handomdraai het diverse aanbod aan energie vergelijken. Sinds 2004 is die markt open. Het kan zomaar invloed hebben op een spannend boek: een stroomstoring bij een energiecentrale kan tegenwoordig het werk van hackers zijn, die vervolgens een bank beroven. Het cameratoezicht hebben ze ook eigenhandig uitgeschakeld.

Evert Hartman als meestervoorspeller

Er zijn niet veel schrijvers uit de vorige eeuw die deze tijd zo treffend omschreven als jeugdboekenschrijver Evert Hartman. Videobellen, alsmede het opzoeken van informatie met een mobiel apparaat, komt voor in zijn futuristische jeugdroman Niemand houdt mij tegen. Al heet de smartphone daar een 'multikom', de overeenkomsten zijn griezelig treffend. Ook neemt Hartman in dit verhaal een voorschot op de zelfrijdende en elektrische auto, 3D-schermen, de vreemdelingendienst, het klonen van mensen en het onderlopen van lager gelegen Nederland. Het is te hopen dat Hartman niet in alles gelijk krijgt. Maar al kunnen sommigen de toekomst schijnbaar tot in detail voorspellen, voor veel schrijvers is het bij elk nieuw boek weer zaak rekening te houden met de ontwikkelingen om een enigszins realistisch verhaal op te tekenen.

--

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden