Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Wie is de Mol, eh, de Filosoof?

zondag 7 maart 2021

Afgelopen donderdag verscheen in de Volkskrant een essay van de nieuwe Denker des Vaderlands. Op vrijdag 19 maart wordt pas bekend gemaakt wie dat is en wie de huidige Denker, Daan Roovers, opvolgt. Denker des Vaderlands is een eretitel die onder andere verleend wordt door Stichting Maand van de Filosofie. Het is de taak van de Denker om twee jaar lang ontwikkelingen in de samenleving van commentaar te voorzien. Wie de nieuwe Denker wordt, daar mogen we naar raden. Je kunt je antwoord insturen naar info@maandvandefilosofie.nl. Onder de juiste inzendingen worden 10 exemplaren verloot van het essay van de Maand van de Filosofie: Vuurduin van Eva Meijer.

Wij, van de redactie van Bazarow, hebben wel een idee. We denken aan een zeergeleerde heer, columnist bij NRC Handelsblad, die naast zijn academische werk ook romans aflevert. Hij schrijft met de nodige ironie en houdt zich graag - zo blijkt ook uit het artikel in de Volkskrant - verre van het idee dat filosofen oplossingen moeten aandragen voor maatschappelijke problemen. Hij zegt daar namelijk: “Want hoewel filosofen net als andere mensen meningen hebben en zich soms willen engageren in het debat, vereist de eigen aard van de filosofie op de eerste plaats iets anders: afstand nemen en een stap terug doen.”

Erg leuk en spannend allemaal. Het lijkt wel wat op Wie is de Mol, maar dan Wie is de Filosoof? Want een beetje Molliaans is de nieuwe denker wel. Hij haalt ook meteen een stevige streek uit. In het essay valt hij, nu nog anoniem, een voormalig Denker des Vaderlands aan en wel hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy, Marli Huijer, die zich in het debat over de coronamaatregelen veel te ver van haar eigen taak heeft begeven, aldus de nieuwe denker.

Huijer pleitte voor concrete maatregelen en om te kiezen voor de jongeren ten koste van de ouderen. De kroegen zouden volgens haar weer open moeten, ook al zou dat meer sterfgevallen opleveren onder de ouderen. “Het leidde tot een wel erg beperkte versie van een utilistische rekenmethode waarmee Huijer de gevolgen van de maatregelen afzet tegen de opheffing ervan,” stelt de nieuwe Denker des Vaderlands.

De nieuwe Denker is niet tegen het debat. “Maar in plaats van op de stoel te gaan zitten van degenen die, sturend in de mist, besluiten moeten nemen, moet de filosofie afstand nemen en houden. Een Denker des Vaderlands moet tegenstrijdige en complexe emoties, ervaringen en opinies wegen en duiden. Als daardoor de mist iets sneller optrekt en we wat scherper kunnen zien, zullen die besluiten misschien niet makkelijker worden, maar hopelijk wel beter.”

Wat de nieuwe Denker in ieder geval heeft duidelijk gemaakt dat de titel (oud) Denker des Vaderlands niet een heiligverklaring betekent. De reactie van Marli Huijer zal wel niet lang op zich laten wachten. Een oud Denker tegen de nieuwe. Het levert vast spannende tv eh, filosofie op.

--

Roeland Dobbelaer

Kijk hier voor het gehele artikel

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden