Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Winnaar Women’s Prize for Fiction bekendgemaakt

donderdag 9 september 2021

Gisteravond maakte de jury van de Women’s Prize for Fiction bekend dat de roman Piranesi, geschreven door Susanna Clarke, tot de winnaar van 2021 is verkozen. Clarke ontving een geldprijs van £30,000 en een ‘Bessie,’ een brons figuurtje in beperkte oplage gemaakt door Grizel Niven. 

Piranesi gaat over het gelijknamige personage die in een uitgestrekt labyrint genaamd het Huis woont, samen met zijn vriend de Ander en dertien menselijke skeletten waaraan hij offers brengt. Zijn routinematige leven komt tot een einde wanneer mysterieuze berichten verschijnen. Er is iemand nieuw in het Huis, maar wie? Vanuit deze vraag begint Piranesi een zoektocht die zijn wereldbeeld verandert. 

“Het heeft een bevreemdend effect op de lezer. Je wordt meegezogen in deze stille oneindige wereld, het labyrint in, het boek hypnotiseert,” staat in de recensie van De Leesclub van Alles.

De prijs wordt sinds 1996 jaarlijks uitgereikt met als doel om fictie geschreven door vrouwen te vieren en onder meer aandacht te brengen. Elk type roman komt in aanmerking voor de prijs, zonder dat uitgesloten wordt gebaseerd op leeftijd, nationaliteit of inhoud. Elke Engelstalige roman afkomstig van een vrouwelijke pen voldoet aan de ingangseisen.

De jury over hun keuze: “We wanted to find a book that we’d press into readers’ hands, which would have a lasting impact. With her first novel in seventeen years, Susanna Clarke has given us a truly original, unexpected flight of fancy which melds genres and challenges preconceptions about what books should be.”

De longlist van dit jaar representeert een divers scala aan genres en thema’s: moeder-dochter verhoudingen; moederschap; armoede en isolatie op het platteland; identiteit en thuishoren; ras en klasse. Even divers zijn de locaties waarin de romans plaatsvinden, van Brooklyn tot aan Ghana.

De shortlist van dit jaar was als volgt:
Brit Benett - The Vanishing Half
Susanna Clarke - Piranesi
Claire Fuller - Unsettled Ground
Yaa Gyasi - Transcendent Kingdom
Cherie Jones - How the One-Armed Sister Sweeps Her House
Patricia Lockwood - No One is Talking about This

De jury in 2021 bestaat uit Elizabeth Day, Vick Hope, Nesrine Malik en Sarah-Jane Mee en Bernadine Everisto.

Klik hier om de uitreiking terug te kijken.

--

Juno de Bruin

 

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen

Betaalmogelijkheden