Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

WOIII onvermijdelijk

vrijdag 16 oktober 2020

Internationale politiek. De derde Wereldoorlog is niet af te wenden. Meer zelfs, hij is misschien al bezig zonder dat we het beseffen. “Er zullen geen tanks door Brussel rollen,” aldus Ingo Piepers, “want de volgende oorlog zal grotendeels digitaal zijn, maar hij zal de wereld wel grondig veranderen.”

Zo ongeveer om de twaalf jaar voltrekt zich tussen de verschillende stammen die op de hoogvlakte van Papoea-Nieuw-Guinea leven een opmerkelijk fenomeen. Ieder apart geven ze een feest waarbij ze het grootste deel van hun varkens ritueel slachten om de voorouders gunstig te stemmen en de overwinning van de nakende oorlog af te dwingen. Vervolgens trekken ze ten strijde tegen de omliggende stammen, wat leidt tot een kolossale oorlog waarbij de overwinnaars de vruchtbaarste stukken land inpalmen. Daarna likt iedereen zijn wonden en komt alles weer tot rust. De mensen krijgen nakomelingen en de varkens nog veel meer, tot er twaalf jaar later zoveel druk staat op het ecosysteem dat een nieuwe rituele slachting zich opdringt en alles van voor af aan herbegint.
“Iedere oorlog heeft een specifieke, historische reden,” zegt Ingo Piepers, “mensen voelen zich benadeeld of beledigd, er zijn regels overtreden en er moet genoegdoening komen, maar als je echt wil weten waarom oorlogen ontstaan moet je door die specifieke aanleidingen heen kijken en op zoek gaan naar het systeem dat erachter zit, zowel bij de stammen op Papoea-Nieuw-Guinea als in het Europa van de voorbije vijf eeuwen.”

--

Lees hier het hele interview met Piepers door Manix Verplancke

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen