Voor 23:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €17,50

Steun de boekensector

Zelf publicerende schrijvers gebruiken vaker dezelfde woorden

dinsdag 8 september 2020

Datum: 8-9-2020

Schrijvers die hun eigen werk publiceren gebruiken in hun werk vaker dezelfde woorden. Dat blijkt uit de analyses die het programma Gertrude van ManuscriptTest maakt. Dit is een website waar je als auteur je eigen werk kunt vergelijken met teksten van zowel uitgeverijen als zelf publicerende schrijvers. De software is ontwikkeld door Robert Loeber, werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Hiermee combineert hij de laatste ontwikkelingen in de ICT en zijn interesse in literatuur. Het programma is vernoemd naar Gertrude Stein (1874-1946) een Amerikaanse schrijfster. Ze schreef onder andere romans, gedichten en toneelstukken. In 1903 verhuisde ze naar Parijs, waar ze een salon onderhield die door vele schrijvers en kunstenaars werd bezocht. 


Gertrude is een machine learning programma, een systeem dat zich steeds blijft ontwikkelen en de gevonden data opslaat om dit vervolgens te gebruiken in de analyses. Het programma analyseert de ingevoerde tekst en vergelijkt dit met online beschikbare publicaties om de kwaliteit van het ingevoerde schrijfwerk te bepalen. Zelf gepubliceerde teksten bevatten tot 14% vaker dezelfde woorden volgens de analyses van Gertrude. Een overduidelijk verschil met door uitgevers gepubliceerde teksten. De software analyseert de teksten door te kijken hoe vaak een woord in de afgelopen honderd woorden voorkomt. Tot nu toe kan het programma alleen kleinere teksten verwerken. De geanalyseerde tekst moet minimaal 1500 woorden bevatten tot maximaal 5000 woorden. Daarnaast ontdekte Gertrude dat zelf gepubliceerde teksten twee keer zoveel uitroeptekens bevatten en er significant meer voegwoorden zoals ‘en’, ‘ dat’,  ‘want’ en ‘omdat’ in voorkomen.

De teksten van uitgeverijen zijn specifiek geselecteerd en beoordeeld. Dit betekent dat de teksten een bepaalde kwaliteit bevatten, deze schrijfwerken hebben de eindstreep gehaald, ze zijn officieel gepubliceerd. De teksten verschillen kwalitatief dus van teksten van zelf publicerende schrijvers. Voor schrijvers kan Gertrude een handig programma zijn om hun werk te controleren en eventuele aandachtspunten te signaleren. Het programma plaatst na de analyse de ingevoerde tekst onder de categorie ‘zelf gepubliceerd’ of ‘door uitgevers gepubliceerd’ aan de hand van verschillende kenmerken, bijvoorbeeld de woordherhaling. Door het analyserapport aan te vragen kan de auteur van de tekst bepalen aan welke kenmerken zijn of haar werk voldoet en waarom. De analyse zelf is gratis, verdere inzage in het analyserapport is mogelijk voor 19.95 euro. 

Gertrude lijkt dus een handige tool voor schrijvers om hun werk te controleren en te verbeteren waar nodig. Wil je zelf een stuk tekst laten testen? Klik dan hier!

--

Door Renske Bakkenes

Service & contact

Heb je ons nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder

Klantenservice

Gratis bezorging

vanaf € 17,50

Retourneren

retourneer je artikel

Op werkdagen voor 23:00 besteld

morgen in huis

Stevig verpakt

bezorgd door PostNL

Veilig en snel winkelen