"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Nog vijf titels in de race voor Boekenbon Literatuurprijs 2022

vrijdag, 30 september 2022

[Nieuws] De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is bekend. Anjet Daantje, Auke Hulst, Carmien Michels, Donald Niedekker en Niña Weijers zijn nog in de race. Op 10 november maakt de jury, onder leiding van Europarlementariër Guy Verhofstad, de winnaar bekend.

Volgens Verhofstad vertellen de genomineerde schrijvers “overtuigende verhalen”. “Maar ze doen meer. Elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot.”

De genomineerde boeken
Anjet Daantje is genomineerd met Het lied van ooievaar en dromedaris. Het boek begint als de hoofdpersoon, Eliza May Drayden, al is overleden. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar. Want May was de schrijfster van een uitzonderlijke roman die tijdens haar leven werd verguisd maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt. Nico Hylkema van Bazarow noemt het in zijn recensie een “ongekend goed boek”, waarbij je al snel de neiging hebt om er in superlatieven over te praten. Lees zijn hele recensie hier.

Auke Hulst staat op de shortlist voor De Mitsukoshi Troostbaby Company. Het boek is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden – al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen? Hulst laat in deze aangrijpende roman zowel de kracht als de beperkingen van fictie zien. De culminatie van een oeuvre. Eerder dit jaar stond Hulst met dit boek op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs.

Boekenkrant

Carmien Michels is de enige Vlaamse auteur op de shortlist. In haar genomineerde verhalenbundel Vaders die rouwen krijgen de personages te maken met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet. Terwijl de vaders zich in bochten wringen, worden ze geobserveerd door hun dochters, partners, reisgezellen en honden. Alle vaders zien af, maar sommige vaders net iets meer dan andere. Ze schieten tekort, missen hun kinderen of hinken hun eigen vaders achterna. Bazarow-recensent Nathalie Brouwers roemt de prachtige taal van Michiels en de sterk ineengezette verhalen. Lees haar hele recensie hier.

Donald Niedekker is genomineerd voor Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost, over een bemanningslid van de Nova Zembla-expeditie dat 425 jaar na zijn overlijden uit zijn ijsgraf ontwaakt. Eindelijk kan deze anonieme dichter doen waarvoor hij was ingescheept: een loflied schrijven op de expeditie naar de Noordoostpassage. In zijn barokke stijl maakt Donald Niedekker van de legendarische overwintering een wonderwereld waarin fictie, geschiedenis, sprookjes en actualiteit vervlochten zijn tot een betoverend geheel. Lees hier een recensie van het boek en een kort interview met Donald Niedekker door Marnix Verplancke van Bazarow.

Zelf doen van Niña Weijers is het vijfde en laatste boek op de shortlist. In haar essaybundel probeert Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, verhuist, vraagt zich af wat het betekent om, als vrouw, de huur te delen met een man. Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. Kleine kwesties blijken van levensbelang, grote vragen zijn vaak op te vouwen tot achterzakformaat.

Over de prijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs. Vanaf 1987 kent de jury van beroepslezers (recensenten, boekverkopers en docenten) uit Nederland en Vlaanderen de prijs, een bedrag van 50.000 euro, toe. Dit jaar kon de jury uit 565 ingezonden titels kiezen.

Jochem Wijma 


Nieuws: Geruchten over fusie uitgeefconcerns VBK en WPG

donderdag, 28 maart 2024

Sinds het Boekenbal op 15 maart gaat er een gerucht rond dat een fusie aanstaande is tussen uitgeef...


Verslag: Wat is het belang van recensies voor de boekenwereld?

donderdag, 28 maart 2024

Succesvolle derde Recensentendag van Bazarow en de Boekenkrant Recensies blijven belangrijk voor...


Nieuws: Best verkopende boeken week 13 - 2024

donderdag, 28 maart 2024

Literatuur grote winnaar van de Boekenweek 2024 De Boekenweek van 2024 ligt inmiddels weer achte...


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 133 – Piekt Joost de Vries?

donderdag, 28 maart 2024

Het team van de Nieuwe Contrabas, Hans van Willigenburg en Chrétien Breukers, behandelen in editi...