Nog vijf titels in de race voor Boekenbon Literatuurprijs 2022

vrijdag, 30 september 2022

[Nieuws] De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is bekend. Anjet Daantje, Auke Hulst, Carmien Michels, Donald Niedekker en Niña Weijers zijn nog in de race. Op 10 november maakt de jury, onder leiding van Europarlementariër Guy Verhofstad, de winnaar bekend.

Volgens Verhofstad vertellen de genomineerde schrijvers “overtuigende verhalen”. “Maar ze doen meer. Elk werk overstijgt op een bepaalde manier grenzen, bevraagt wat literatuur vermag en legt met schijnbaar gemak diepere lagen bloot.”

De genomineerde boeken
Anjet Daantje is genomineerd met Het lied van ooievaar en dromedaris. Het boek begint als de hoofdpersoon, Eliza May Drayden, al is overleden. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar. Want May was de schrijfster van een uitzonderlijke roman die tijdens haar leven werd verguisd maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Het lied van ooievaar en dromedaris borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt. Nico Hylkema van Bazarow noemt het in zijn recensie een “ongekend goed boek”, waarbij je al snel de neiging hebt om er in superlatieven over te praten. Lees zijn hele recensie hier.

Auke Hulst staat op de shortlist voor De Mitsukoshi Troostbaby Company. Het boek is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history, waarin verlies, schuld en ouderschap centraal staan. In een nabije toekomst koopt een eenzame sciencefictionschrijver een robotdochter die het verlies van een ongeboren kind moet goedmaken. Ondertussen werkt hij aan een roman waarin zijn alter ego terugkeert in de tijd met het doel de loop van de geschiedenis zo te veranderen dat zijn ongeboren kind alsnog geboren kan worden – al was het maar in een verhaal. Laten werkelijkheid en fictie zich in handen van een schrijver wel dwingen? Hulst laat in deze aangrijpende roman zowel de kracht als de beperkingen van fictie zien. De culminatie van een oeuvre. Eerder dit jaar stond Hulst met dit boek op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs.

Schrijven Magazine

Carmien Michiels is de enige Vlaamse auteur op de shortlist. In haar genomineerde verhalenbundel Vaders die rouwen krijgen de personages te maken met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet. Terwijl de vaders zich in bochten wringen, worden ze geobserveerd door hun dochters, partners, reisgezellen en honden. Alle vaders zien af, maar sommige vaders net iets meer dan andere. Ze schieten tekort, missen hun kinderen of hinken hun eigen vaders achterna. Bazarow-recensent Nathalie Brouwers roemt de prachtige taal van Michiels en de sterk ineengezette verhalen. Lees haar hele recensie hier.

Donald Niedekker is genomineerd voor Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost, over een bemanningslid van de Nova Zembla-expeditie dat 425 jaar na zijn overlijden uit zijn ijsgraf ontwaakt. Eindelijk kan deze anonieme dichter doen waarvoor hij was ingescheept: een loflied schrijven op de expeditie naar de Noordoostpassage. In zijn barokke stijl maakt Donald Niedekker van de legendarische overwintering een wonderwereld waarin fictie, geschiedenis, sprookjes en actualiteit vervlochten zijn tot een betoverend geheel. Lees hier een recensie van het boek en een kort interview met Donald Niedekker door Marnix Verplancke van Bazarow.

Zelf doen van Niña Weijers is het vijfde en laatste boek op de shortlist. In haar essaybundel probeert Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een Ikea-handleiding, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, verhuist, vraagt zich af wat het betekent om, als vrouw, de huur te delen met een man. Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. Kleine kwesties blijken van levensbelang, grote vragen zijn vaak op te vouwen tot achterzakformaat.

Over de prijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs. Vanaf 1987 kent de jury van beroepslezers (recensenten, boekverkopers en docenten) uit Nederland en Vlaanderen de prijs, een bedrag van 50.000 euro, toe. Dit jaar kon de jury uit 565 ingezonden titels kiezen.

Jochem Wijma 


De cijfers van de CPNB: Nederlandstalige literatuur verliest terrein, fysieke boekhandels zitten wel in lift

vrijdag, 27 januari 2023

[Nieuws] De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is bekend. Anjet Daantje, Auke Hulst,...


Poëzieweek 2023 begonnen met als thema ‘vriendschap’, benoeming nieuwe Dichter des Vaderlands uitgesteld

donderdag, 26 januari 2023

[Nieuws] De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is bekend. Anjet Daantje, Auke Hulst,...


‘November’ van Thomas Olde Heuvelt winnaar verkiezing Mooiste Boekomslag 2022

woensdag, 25 januari 2023

[Nieuws] De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is bekend. Anjet Daantje, Auke Hulst,...


Longlist Hans Vervoortprijs gepubliceerd

dinsdag, 24 januari 2023

[Nieuws] De shortlist voor de Boekenbon Literatuurprijs 2022 is bekend. Anjet Daantje, Auke Hulst,...