Onderzoek Bazarow: fantasy en young-adult het meest populair onder jongeren van 16 tot en met 25 jaar

vrijdag, 20 januari 2023

[Nieuws] De afgelopen maanden liep ik, Sophie Blokland, stage bij Bazarow. Tijdens deze stage deed ik onderzoek naar hoe de website meer jongeren kan bereiken. Uit onderzoek uit 2020 van oud-stagiair Daniël Klok bleek dat het merendeel van de bezoekers 40+ was. Vooral nu lezen onder jongeren weer populair wordt door Booktok en Bookstagram, is het zonde die doelgroep niet te bereiken. Maar hoe doe je dat? 

Voor het onderzoek is er een enquête verspreid onder 16 t/m 25 jarigen. Hierin wordt gevraagd naar wat voor content de respondenten graag lezen. 239 mensen hebben de enquête ingevuld. Hieruit bleek dat 91% van de respondenten nog nooit van Bazarow had gehoord. Wel was 69% na het invullen van de enquête geïnteresseerd in het volgen van Bazarow. Redenen die de respondenten daarvoor gaven waren ‘inspiratie opdoen’, ‘ik lees graag over boeken’ en ‘ik ben na deze enquête geïnteresseerd geraakt’. Wel gaven velen aan het alleen te blijven volgens als de content aansluit bij hun interesses. Hierin kan Bazarow nog verbeteren.

Uit de enquête bleek dat de top vijf genres van 16 t/m 25-jarigen fantasy, young-adult, romance, new-adult en thrillers zijn. Over deze genres wordt nu nog te weinig content gemaakt op de site. Binnen de recensies zijn ze wel redelijk goed gerepresenteerd. Maar binnen het nieuws komt het weinig naar voren. Dit komt ook doordat er weinig nieuws is over deze genres, er zijn bijvoorbeeld veel minder boekenprijzen voor deze genres in vergelijking met literatuur. Een van mijn aanbevelingen aan Bazarow is om een om ander soort content te maken over die genres.

82% van de respondenten gaf aan graag lijstjes met boekentips te lezen. Dit soort content komt nu nog weinig voor op Bazarow. Denk bijvoorbeeld aan lijstjes gebonden aan feestdagen, thema’s of genres. Verder gaven veel respondenten aan dat ze een nieuwe rubriek ‘vind je deze boeken leuk, lees dan dit’ graag zouden zien. De hoofdreden om boekenwebsites als Bazarow te bezoeken is namelijk om leesinspiratie op te doen. Lijstjes en een tiprubriek kunnen in die behoefte voorzien.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Ten slotte zou Bazarow er baat bij hebben om wat interactiever te worden. Dit kan bijvoorbeeld door actiever te worden op Instagram en het account een make-over te geven. Nu wordt er vrij weinig met de Instagram gedaan en krijgen de posts maar weinig likes en reacties. Als er wat meer moeite in de posts wordt gestopt, heb je daar meer interactie en vinden jongeren de website sneller. 

Verder gaven veel respondenten aan geïnteresseerd te zijn in een boekenclub binnen Bazarow. Ook dit maakt het platform meer interactief. Zo kunnen jongeren via Bazarow met elkaar en de redactie in gesprek gaan over hun favoriete boeken en maak je de website weer aantrekkelijker. 

Hoofdredacteur Roeland Dobbelaer gaf aan blij te zijn met het onderzoek. “Het inspireert ons om Bazarow verder te verbeteren en ook voor jongeren geschikt te maken.”

Sophie Blokland


Uit de hoek 98: Vertellers en verkenners

zondag, 5 februari 2023

[Nieuws] De afgelopen maanden liep ik, Sophie Blokland, stage bij Bazarow. Tijdens deze stage deed...


Veel steun voor kinderboekenschrijver Pim Lammers

zondag, 5 februari 2023

[Nieuws] De afgelopen maanden liep ik, Sophie Blokland, stage bij Bazarow. Tijdens deze stage deed...


Longlist Managementboek van het Jaar 2023

vrijdag, 3 februari 2023

[Nieuws] De afgelopen maanden liep ik, Sophie Blokland, stage bij Bazarow. Tijdens deze stage deed...


Antiquariaat komt met prijs voor mensen die zich inzetten voor het boek

donderdag, 2 februari 2023

[Nieuws] De afgelopen maanden liep ik, Sophie Blokland, stage bij Bazarow. Tijdens deze stage deed...