"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Podcasts & Programma’s

De leukste/interessantste programma’s over boeken van de laatste weken

Nooit meer slapen

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. 
Aflevering 2-4-2022: Paul Verhaeghe over zijn essay van De Maand van de Filosofie 2022, Autoriteit en Intimiteit. Lotte IJzermans in gesprek met Verhaeghe over zijn essay Intieme vreemden. 

Hannah Arendt. Over liefde en vrijheid

Politiek denker Hannah Arendt (1906 – 1975) blijft maar opduiken in deze tijd. Wat maakt deze denker zo hedendaags? Haar boeken worden opnieuw vertaald, haar ideeën geciteerd in interviews en ingezet om na te denken over de heikele thema’s van nu. Hoe komt het dat een Duits-Amerikaans Joods filosoof uit de 20ste eeuw weerklank vindt in de onze? Greet van Thienen onderzoekt in een schitterende serie van 4 podcast met filosofen Anya Topolski, Peter Venmans, Liesbeth Schoonheim en Veronica Vasterling. Arendht schreef o.a. Luister hier de 4 afleveringen

De Balie Podcast

In De Balie Podcast publiceert het team van De Balie programma’s die in de zaal zijn geweest. Daarnaast vind je hier de podcast-serie ‘Achter De Balie’, waarin programmamakers vertellen wat er achter de schermen gebeurt.
Aflevering Hans Schnitzler over de digitale samenleving. Sociale media zijn ons voornaamste venster op de wereld. Filosoof en schrijver Hans Schnitzler waarschuwt: dat venster vertoont barsten, het glas is stuk, het wordt steeds moeilijker een helder beeld van de werkelijkheid te krijgen. Schnitzler schreef onder andere Kleine filosofie van de digitale onthouding

Podcast Filosofie


In Podcast Filosofie staat telkens één filosoof staat centraal. Eén hoofdgast, één side-kick en één presentator gaan over zijn of haar denken in gesprek. Dat is het simpele recept van de Podcast Filosofie van het Centre Erasme. 
Aflevering 17-3-2022: Athur Schopenhauwer. “Hoop is de verwisseling van de wens dat iets zal gebeuren, met de waarschijnlijkheid ervan” Hiermee geeft Schopenhauer een krachtige illustratie van zijn pessimistische denken: dat de vervulling van verlangens op niets uitloopt. Wat houdt Schopenhauers metafysica van de wil in? Op welke manier verwerkte hij als eerste westerse filosoof boeddhisme in zijn denken? En waarom vond hij dat we ook empathie moeten tonen ten opzichte van dieren? Te gast is filosoof en dichter Maarten Doorman. Doorman schreef o.a. Filosofen van deze tijd

ISVW podcast

Bart Geeraedts van TXTRadio gaat elke aflevering het gesprek aan met één van de docenten en -auteurs van de cursusinstituut en uitgeverij ISVW. Er komt een breed palet aan filosofie tevoorschijn, van oost naar west, van persoonlijk tot professional.
Aflevering 45 – gesprek met Paul van Tongeren. Hoe kan een filosoof bijdragen aan de lokale politiek? Wat is de rol van dankbaarheid in de politiek? Hoe kunnen we de filosofie van oude Grieken en middeleeuwse denkers toepassen in de maatschappij van nu? In deze aflevering van de ISVW podcast geeft de huidige Denker des Vaderlands Paul van Tongeren antwoord op deze en andere vragen. Paul van Tongeren schreef onder andere Willen sterven, Over de autonomie en het voltooide leven.

Voor kinderen

Filosoofje

De podcastafleveringen van Filosoofje bestaan uit filosofische gesprekken tussen kinderen en filosofen. Niet alleen het luisteren naar de gesprekken is interessant voor jong en oud: je kunt ná het luisteren vast nog uren doorpraten over het onderwerp. De podcast kan daarom goed worden gebruikt in de klas en thuis. De podcast dient daarnaast ook als instructiemateriaal voor mensen die willen leren filosoferen met kinderen. Je hoort precies hoe je een filosofisch gesprek zou kunnen voeren.
Afgelevering Zijn wij lief voor de aarde. Filosofen Ruud en Kilian gaan in gesprek met drie kinderen over duurzaamheid. Heeft de aarde ons wel echt nodig? Wat is recyclen? Wat als de aarde een persoon zou zijn?