Poëzieweek 2023 begonnen met als thema ‘vriendschap’, benoeming nieuwe Dichter des Vaderlands uitgesteld

donderdag, 26 januari 2023

[Nieuws] Vandaag is de elfde Poëzieweek begonnen. Tijdens “het grootste poëziefeest van de Lage Landen” zijn er tot en met woensdag 1 februari activiteiten van “Alkmaar tot Zottegem, van peuterklas tot leesgroep”. 

Het Poëziegeschenk is dit jaar geschreven door Miriam Van hee en Hester Knibbe. De bundel Er staat te gebeuren, bestaande uit tien nieuwe gedichten, is gratis verkrijgbaar bij besteding van 12,50 euro aan poëzie. Van hee en Knibbe belichamen volgens de organisatie het thema ‘vriendschap’ op verschillende manieren. “Niet alleen koesteren ze een literaire vriendschap over de grenzen heen, de Nederlandse Hester Knibbe en de Vlaamse Miriam Van hee zijn ook in het dagelijks leven al decennialang besties.” Lees hier een interview met de twee dichters uit de Poëziekrant.

In het kader van de Poëzieweek had de nieuwe Dichter des Vaderlands, opvolger van Lieke Marsman, gisteravond benoemd moeten worden. Dinsdag kwam de Stichting Dichter des Vaderlands echter met het bericht dat de benoeming door “persoonlijke omstandigheden” niet plaats kan vinden. De Stichting geeft aan de situatie te betreuren en op korte termijn alsnog met een benoeming te komen. De zittingsperiode van Marsman wordt niet verlengd. De Dichter des Vaderlands is een ambassadeur voor de poëzie en schrijft twee jaar lang gedichten die aansluiten bij de actualiteiten. NRC Handelsblad riep de functie in 2000 in het leven. Lieke Marsman werd voorgegaan door onder anderen Gerrit Komrij, Ramsey Nasr en Ester Naomi Perquin.

In Antwerpen komen stadsdichters vandaag juist wel in functie. En dat is bijzonder, want in september vorig jaar trok Ruth Lasters, onderdeel van een collectief van vijf stadsdichters, zich terug omdat het stadsbestuur een kritisch gedicht van haar over discriminatie in het onderwijs had geweigerd. Twee maanden later stapten ook de andere leden van het collectief op, uit protest tegen de manier waarop het stadsbestuur met met cultuur omging. Vier van de vijf opgestapte dichters keren vandaag officieus terug als stadsdichters, buiten het stadsbestuur om. Lotte Dodion, Ruth Lasters, Lies Van Gasse en het duo Proza-K worden gesteund door culturele organisaties. De stadsdichters zullen op individuele basis werken, en net als in Nederland loopt hun opdracht twee jaar. Op hun website kunnen de stadsdichters gesteund worden. 

Foodlog

Alle activiteiten tijdens de Poëzieweek zijn hier terug te vinden. 

De Poëzieweek werd in 2013 in het leven geroepen als uitbreiding van de Gedichtendag die sinds 2000 op de laatste donderdag van januari plaatsvindt. De Poëzieweek is een samenwerking van het Poëziecentrum met Stichting Poëzieclub/Awater en literaire organisaties zoals Stichting CPNB, Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds.

 —

Jochem Wijma


Naamgever van de wet van Moore overleden

maandag, 27 maart 2023

[Nieuws] Vandaag is de elfde Poëzieweek begonnen. Tijdens “het grootste poëziefeest van de Lage...


‘Camping Oosthoek’ van Nathalie Pagie wordt televisieserie

maandag, 27 maart 2023

[Nieuws] Vandaag is de elfde Poëzieweek begonnen. Tijdens “het grootste poëziefeest van de Lage...


‘Ik denk dat ik ontvoerd ben’ van Pim Lammers een na laatste genomineerde Woutertje Pieterse Prijs

maandag, 27 maart 2023

[Nieuws] Vandaag is de elfde Poëzieweek begonnen. Tijdens “het grootste poëziefeest van de Lage...


Uit de hoek 105: Schilders en schrijvers

zondag, 26 maart 2023

[Nieuws] Vandaag is de elfde Poëzieweek begonnen. Tijdens “het grootste poëziefeest van de Lage...