‘1 jaar, 164 bestemmingen’

Donderdag, 10 juni, 2021

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Perfecte Buren

“Ik doe geen oog meer dicht en denk terug aan mijn eerste dag op reis, mijn eerste nacht in een hostel. Alleen op de wereld, maar toch ook niet. Ik denk aan hoe ik moest wennen aan het delen van een slaapzaal met anderen. Kijk mij hier nu liggen op een dun matje onder een mosquitonet midden in het Amazoneregenwoud.”

Begin 2019 startte Carmen Schuurman haar droom, een jaar lang de wereld rondreizen in haar eentje. Ze bundelde haar ervaringen in 1 jaar, 164 bestemmingen. Vanuit mijn zetel heb ik genoten van haar avontuurlijke reis. Carmen start haar reis in Thailand en reist 5 maanden door Azië. Ze gaat geen enkel avontuur uit de weg en geniet van kitesurfing, een motortrip, een heuse jungle survivaltocht en een welverdiende duikvakantie. Maar ook enkele dagen als kinderoppas werken is een mooie ervaring voor haar. In Hongkong komt haar vader even op bezoek, een hartverwarmende passage.

Contact met het thuisfront en vrienden blijft natuurlijk wel belangrijk als je zo lang op reis bent. Hoewel Carmen een soloreis maakt, is ze niet vaak alleen. Er is zeker geen gebrek aan gesprekken met locals en andere backpackers. Soms zijn die contacten kort, maar vaak reist ze ook voor een tijdje met iemand samen. Carmen ervaart, na al die maanden in Azië, toch wel een kleine cultuurschok als ze in Australië arriveert. Hier geniet ze eerst van het ruige binnenland. De hitte overdag en de extreem koude nachten vallen niet mee, maar de prachtige sterrenhemel ‘s nachts maakt alles weer goed. Met een Nederlandse vriendin reist ze verder langs de Oostkust.

Tijdens het winterseizoen zijn er amper toeristen in Nieuw-Zeeland. Hier maakt Carmen een toch wel zeer gewaagde tocht door de sneeuw, niet zonder gevaar. Best spannend! Ik bewonder echt haar moed en durf. Vaak kiest Carmen liever voor adrenaline dan voor een rustige uitstap. In Zuid-Amerika maakt ze bijvoorbeeld een knappe trekking, de Salkantay Trek, een alternatief voor de gekende Inca Trail. Een langere periode op één plaats verblijven om Spaanse les te volgen of heerlijk sandboarden, Carmen doet het allemaal en geniet met volle teugen. Maar heimwee speelt haar ook wel parten na bijna een jaar rondreizen.

Wordt Vervolgd

1 jaar, 164 bestemmingen is zeker geen praktische reisgids met tips en lijstjes van toeristische bezienswaardigheden. Het boek is wel een mooie bundeling van anekdotes, belevenissen en ervaringen. De schrijfstijl van Carmen Schuurman is eerlijk en direct. Als mensen of plaatsen haar niet aanstaan dan schrijft ze daar ook over, altijd wel met een vleugje humor overgoten. Sommige anekdotes vond ik te langdradig, maar dat ligt misschien aan mijn interesses. Toch blijft dit reisverslag altijd boeiend, variërend. Een paar redactionele foutjes vergeef ik de auteur graag. Een duidelijk reisplan had ook handig geweest, de kaartjes in het boek zijn niet zo overzichtelijk. Een paar foto’s zouden ook een mooie aanvulling kunnen zijn, maar dan ligt het kostenplaatje ook weer hoger natuurlijk.

Tijdens het lezen had ik enorm veel respect voor de durf, spontaniteit en eerlijkheid van de auteur. Een jaar lang soloreizen zonder vaste planning, een jaar lang vrijheid en onafhankelijkheid. Maar ook leren omgaan met tegenslagen en heimwee, aangewezen zijn op jezelf en beslissingen nemen. Knappe levenslessen!

Dit boek is zeker een aanrader voor backpackers, dromers, jongeren, levensgenieters,… mee op avontuur vanuit je zetel of hangmat! Geen perfect boek, wel een uiterst sympathiek en eerlijk verslag dat ik graag 3 mooie sterren geef.

“En ineens komt ze daar aanrennen. We geven elkaar een dikke knuffel en ik krijg een zakje met geluk zaad en een poppetje of zoiets in mijn hand gedrukt. En dan vertrek ik met gierende banden naar het busstation.”

Saskia

Eerder verschenen op Perfecte Buren.