1 van de 11

Zaterdag, 6 november, 2021

Geschreven door: Leo Oldenburger
Yoeri van den Busken
Artikel door: Marco Gerritsma

Boeiende portretten van 12 kleurrijke keepers van Oranje

[Recensie] Keepers zijn zonderlingen. Ze kleden zich opvallend, doen hun eigen warming-up, juichen alleen bij score van de eigen partij, zijn geobsedeerd om de 0 te houden en beschuldigen anderen bij eigen falen. Leo Oldenburger en Yoeri van den Busken maakten 11 portretten van de Oranje keepers met het hoogste aantal interlands. Daarnaast is er een eerbetoon voor Jan Jongbloed, de meest markante oranje doelman. Hij had alles wat je niet verwacht van een topkeeper. Spelend voor een bescheiden club (FC Amsterdam), semi-prof met sigarenzaak, keeper zonder handschoenen, sobere kleding en een afwijkende keepersstijl. Een overgang naar Ajax ging niet door omdat hij zijn vaste visdag niet wilde opgeven. Tijdens het WK van 1974 schitterde hij als vliegende keeper in het Nederlands elftal. Ook tijdens het WK van 1978 was hij van de partij als invaller voor de geblesseerde Piet Schrijvers.

Voetbaljournalist Yoeri van den Busken volgt sinds 1986 het topvoetbal. Eerst voor De Telegraaf daarna voor Voetbal International. Hij schreef 17 boeken over markante personen uit de voetbalwereld. Leo Oldenburger geeft sportcommentator voor ESPN en SBS Sport. Hij schreef diverse boeken over keepers.

De portretten van 12 markante keepers geven een boeiende inkijk in het stressvolle leven van topkeepers. Elk verhaal vertelt in kort bestek de motivatie om te keepen, carrièreverloop, de sterke en zwakke punten, hoogte- en dieptepunten en de terugblik op de eigen carrière. De verhalen vormen samen het geschiedenisverhaal van het Nederlandse topvoetbal. Frans de Munck vertelt over de moeizame introductie van het profvoetbal in Nederland en zijn rol daarin. De nuchtere Jan Jongbloed blikt zonder weemoed terug op de verloren WK-finales van 1974 en 1978. Penalty-killer Hans van Breukelen geniet van zijn heldenrol in de gewonnen EK finale van 1988. Jasper Cilessen won brons op het WK 2014. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op de legendarische keeperswissel van Louis van Gaal. De kwartfinale tegen Costa Rica eindigde in een gelijkspel. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Louis van Gaal wisselde Jasper Cilessen voor Tom Krul. Penalty-held Tom Krul stopte twee strafschoppen en hielp Nederland aan de overwinning.

Iedere oranje-keeper heeft specifieke kwaliteiten en ontleent zijn bijnaam daaraan. Frans de Munck, de Zwarte Panter, beschikte over enorme reflexen. Piet Schrijvers, de Beer van de Meer, boezemde angst in bij aanvallers vanwege zijn postuur. Edwin van der Sar, het ijskonijn, behield de rust en het overzicht onder alle omstandigheden.

TijdvoorTijdschriften

De auteurs wisselen de interviews af met leuke weetjes. Welke keeper debuteerde met 12 doelpunten tegen? Welke keepers hielden de nul bij hun debuut maar keerden niet terug in Oranje? Hoe is het met de mascotte Ko Konijn afgelopen na twee verloren interlands? Welke topkeeper trok het nazi-tenue aan? Welke keeper mocht drie maanden niet meer thuis komen na een transfer van Ajax naar Feyenoord?

Wie is de beste oranje keeper aller tijden? Frans Hoek, expert op het gebied van keeperstraining, geeft het antwoord. Hij trainde keepers van grote Europese topclubs en schreef meerdere boeken over keeperstraining. Frans Hoek beoordeelt keepers op talent, drive, discipline en coachbaarheid. Echter keepers vergelijken blijft heel lastig. In de kern gaat het over één vraag. Beschik je als keeper over de kwaliteiten benodigd voor een bepaalde speelwijze? Rinus Michels liet Nederland in 1974 ’totaalvoetbal’ spelen. Nederland speelde vooral op de helft van de tegenstander. Achter de verdediging ontstond veel ruimte. Michels ging op zoek naar een vliegende keeper, een elfde veldspeler. Jan Jongbloed paste in het plaatje en overtrof alle verwachtingen. Had Michels gekozen voor een minder aanvallende speelwijze dan zou hij een andere keeper geselecteerd hebben.

1 van de 11, de keepers van Oranje leest ontspannen en gemakkelijk. Het boek geeft een inkijk in het leven van 12 voetballegendes en levert een bijdrage aan het levend houden van de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Een aanrader voor iedereen die ooit tussen de palen heeft gestaan en elke sportliefhebber.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles