"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

1000 plekken Nederland die je écht gezien moet hebben

Zaterdag, 6 mei, 2023

Geschreven door: Veerle Witte
Artikel door: Evert van der Veen

Je komt ogen tekort

[Recensie] Dit boek biedt zoals de titel 1000 plekken Nederland die je écht gezien moet hebben een grote variatie aan musea, kerken en kloosters, bouwwerken, steden en dorpen, landgoederen, hunebedden en natuur.

“Dit boek is een uitnodiging om er op uit te trekken in eigen land. Gebruik dit boek niet als een bucketlist, maar om steeds opnieuw weer trips te plannen, langs enkele van de mooiste plekken die ons land te bieden heeft. Ontdek waterrijke natuurgebieden, eeuwenoude rijksmonumenten, lieflijke dorpen, grootse steden en nog zoveel meer. Ik hoop je met deze luxe foto-editie te inspireren voor kleine en grote avonturen dicht bij huis zodat je ziet hoe mooi Nederland is” (p. 9).

Provincies
De indeling van de locaties is per provincie. Het is wel jammer dat op deze kaarten slechts enkele steden staan vermeld. Het was mooi – en toch ook wel logisch -geweest om alle provinciale locaties op deze kaarten te plaatsen zodat er per provincie een geografische totaalblik is. Bovendien zou de lezer dan de locatie direct kunnen situeren.

De foto’s voeren in dit omvangrijke boek de boventoon, al zijn ze wel voorzien van korte toelichtende teksten. Tegenwoordig worden er vaak qr-codes geplaatst voor meer informatie maar dat is hier niet het geval. Het was een slimme en eigentijdse methode geweest om meer historische en culturele informatie bereikbaar te maken voor de geïnteresseerde lezer.

Hereditas Nexus

De foto’s zijn zonder uitzondering mooi en van – zeer- goede kwaliteit. Fraai zijn de luchtopname van de vestingsteden Bourtange in Groningen en Hulst in Zeeland. Prachtig is de luchtopname van Spijk, een rond wierdedorp in Groningen. De foto heeft door de sneeuw nog eens een eigen romantische sfeer.

Opmerkelijke of bijzondere plaatsen
Het Amsterdamse Bos bevindt zich bij Amstelveen en je verbaast je over het natuurschoon met water dat zich zo dicht bij de stad bevindt. Een verbazing van andere orde betreft het Circuit van Zandvoort dat ook is opgenomen. Bijzonder is de Anton Heyboer Gallery in Den Ilp.

Een aantal grotere steden krijgt meer aandacht en wordt op meerdere bladzijden belicht.

Het Wouda stoomgemaal bij Lemmer behoort tot het werelderfgoed maar het stoomgemaal Hertog Reynout bij Nijkerk uit 1883 is bijzonder door twee buitenschepraderen. Vermeldenswaard is ook dat het buitendijkse gebied van Friesland het grootste kweldergebied in Europa is.

Opmerkelijke plaatsen zijn De Koperen Hoogte, oorspronkelijk een watertoren uit 1932 en nu een draaiend restaurant en de boekhandel in de Broerenkerk in Zwolle. In Maastricht is een zelfde concept.

De Marker Wadden worden belicht en De Linge is met 108 kilometer de langste rivier van Nederland.

Ik denk dat in deze 1000 locaties alle toeristisch waardevolle en interessante plaatsen van ons land wel zijn benoemd. Slechts een enkele keer is misschien de vraag: had dit erin gemoeten? De omslag had misschien ook wat sprekender kunnen zijn, een fraaie foto of de kaart van Nederland.

Veerle Witte is reisjournalist, tekstschrijver voor online magazines en oprichter van Travel Diaries. Ze schrijft ook voor National Geographic Traveler, Volkskrant Magazine, Lonely Planet Magazine en Ouders van Nu.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow