"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Cock en kermis in de hel

Zaterdag, 15 februari, 2020

Geschreven door: Peter Römer
Artikel door: Paula van Mourik

Nummer 86 verrast alsof het nummer 1 is

[Recensie] In 1964 verzon Appie Baantjer het personage De Cock. Een strop voor Bobby was het eerste boek over deze Amsterdamse rechercheur. Onlangs is het 86ste deel uitgekomen: De Cock en kermis in de hel.

Het is kermis in Amsterdam. Bij toeval staan aldaar twee rivaliserende families. Twintig jaar geleden is er tussen hen  iets voorgevallen en sindsdien mijden ze elkaar. Tot nu. Op een ochtend wordt er een dode gevonden op het kermisterrein. Bij het lijk ligt een tarotkaart. Het slachtoffer is een lid van één van de gebrouilleerde families. Aan De Cock de taak om uit te vinden wie de moordenaar is.

Waar De Cock niet op heeft gerekend, is de geslotenheid van de kermislui. Niemand die enige duidelijkheid kan (wil) geven over wat er gebeurd is. En dan is daar ook de tijd die verder tikt. De kermis gaat bijna opbreken en De Cock beseft dat de dader nooit meer gevonden zal worden als hij de moord niet snel oplost.

Terugkerende elementen

De Cock en kermis in de hel is een makkelijk leesbare detective. Net als de voorgaande delen wordt De Cock in zijn speurtocht bijgestaan door zijn assistenten Vledder en Keizer. Nieuw in dit deel is het personage Lotty.  Zij is een jonge stagiaire die in het kader van haar opleiding met Keizer meeloopt. Gaandeweg het onderzoek blijkt dat Lotty toch heel wat kwaliteiten in huis heeft.

Boekenkrant

Wat de boekenserie over De Cock kenmerkt is dat elke verhaal terugkerende elementen bevat. Zo heeft De Cock in ieder  boek wel een aanvaring met zijn chef Buitendam en bezoekt hij steevast het café van Smalle Lowietje. In De Cock en kermis in de hel is dit niet anders. Desondanks is dit deel uit de Baantjer-serie ook na zoveel jaren nog steeds verrassend om te lezen. Er zit veel vaart in het verhaal en door een verrassende plotwending wordt de lezer op het verkeerde been gezet.

Wederom is Peter Römer er in geslaagd om een thriller neer te zetten waar Appie Baantjer trots op kan zijn.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Baantjer: De Cock en een dodelijk spel

Een meesterstuk

De Cock en de schaduw van de dood

De Cock en kermis in de hel (deel 86)

De Cock en de levende dode