"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben

Zaterdag, 18 juni, 2022

Geschreven door: Maarten Boersema
Artikel door: Evert van der Veen

Gevarieerde reis door Fryslân

[Recensie] Maarten Boersema is zelf geen Fries maar wel gefascineerd door deze provincie. Hij heeft er een tijdje gewoond en sindsdien is er een band ontstaan. Hij heeft de provincie aardig leren kennen en weet in dit boek heel wat bekende én minder of zelfs ónbekende plekjes te noemen. De keuze is uiteraard persoonlijk en niet uitputtend. Boersema wil vooral de variatie in Friesland laten zien en daar is hij zeker in geslaagd. De eerste druk verscheen in 2018 en deze druk is bijgewerkt. Er is dus wel vraag naar dit boek dat deel uitmaakt van een reeks 111 plekken in …. die je gezien moet hebben.

Ieder item bestaat uit een pagina met cultuurhistorische informatie en een paginagrote foto met daaronder een vermelding van adres, route en openbaar vervoer. De 111 plekken liggen goed gespreid over de provincie zoals een kaartje laat zien.

111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben begint met een oud-historisch item, de Slachtedijk, daterend uit de middeleeuwen. De dijk loopt dwars door de provincie langs een voormalige zeetong en heeft een lengte van 42 kilometer. Van meer recente datum zijn de 17 kazematten op de Afsluitdijk waar in de meidagen van 1940 een groep van 225 soldaten 15.000 Duitse soldaten bij Kornwerderzand tegenhield.

Er zijn opvallende items als de Amelander bierbrouwerij, de Aniastate bij Bears die bestaat uit stalen contouren, de sterrenwacht bij Bergum voor amateur-astronomen en de Torenstraat in Drachten, ontworpen door de gemeentearchitect, in de stijl van De Tijd, met opvallende rood kleurgebruik in kozijnen en voordeuren.

Kookboeken Nieuws

Typisch Fries is het skûtsjemuseum in Earnewoude en de oranjekoek, die zijn naam te danken heeft aan gekonfijte snippers sinasappelschil die erin worden verwerkt. Terecht zeer bekend is het planetarium in Franeker, het oudste ter wereld, gemaakt door Eise Eisinga in zijn woonhuis, daterend uit het einde van de 18e eeuw.

Greonterp is een klein dorpje bij Bolsward; Gerard Reve heeft hier gewoond en sprak er met veel waardering over. Geert Mak woonde een tijdje in Jorwerd en schreef hier Hoe God verdween uit Jorwerd.

In Hemelum is een Russisch orthodox klooster in een voormalige Gereformeerde kerk uit 1889 en in Jorwerd bevindt zich in de voormalige dorpskerk Nijkleaster, een christelijke kloostercentrum van waaruit spirituele activiteiten worden georganiseerd.

Een onbekend pareltje is Laaxum met het kleinste haventje van Europa, Zeer bekend daartegenover is het Woudastoomgemaal bij Lemmer, uit het begin van de 20e eeuw. Hier had vermeld mogen worden dat het tot het Unesco werelderfgoed behoort. Bij Sint Nicolaasga is een wijngaard waar mensen kunnen verblijven en meewerken.

Zeer pittoresk en misschien wel het meest typerend voor Friesland is het terpdorp Wierum. De foto is vanuit een prachtig perspectief genomen zodat de dijk als grens tussen land en water goed naar voren komt.

111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben: daar kun je na lezing van mening over verschillen. Over het algemeen zijn de items de moeite waard maar eerlijk gezegd had ik persoonlijk graag een aantal ingeruild voor steden, dorpen en gebouwen die je écht gezien moet hebben in deze provincie. Beschouw dit boek daarom niet als een verantwoorde toeristische gids maar als een persoonlijke en tamelijk pretentieloze gids.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.