"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het grote reptielenboek

Zaterdag, 5 december, 2020

Geschreven door: Sterrin Smalbrugge, Wendy Panders , Matthijs Kuijpers
Artikel door: Rita Pontororing

Prachtig boek over spannende dieren

[Recensie] De belangstelling van kinderen voor spannende dieren en hun leefwereld zijn vast en zeker door het kinderprogramma van Freeks wilde wereld opgewekt. En nu is daar Het grote reptielenboek van Sterrin Smalbrugge. In dit informatieve boek kunnen kinderen steeds terugkijken, terugzoeken vooral de tijd er voor nemen en stilstaan bij wat ze zien of lezen. Dat is de waarde van een boek.

Het grote reptielenboek is een groot formaat boek met allerlei informatie over reptielen. Er zijn tien hoofdstukken met elk een afgerond geheel aan informatie. Dat is fijn want kinderen willen graag zelf zoeken wat hen interessant lijkt. Wat het zoeken en door het boek heen bladeren vergemakkelijkt,  zijn de kleuren van de afzonderlijke hoofdstukken.

Indeling van elk hoofdstuk

Een korte inleiding in de kleur van het desbetreffende hoofdstuk daar begint het mee. De “Wist je dat…” informatie staat ook in dezelfde kleur. Dit is voor de jongere kinderen die de teksten te veel vinden, de mogelijkheid om toch wat te weten te komen. De foto’s van reptielenfotograaf Matthijs Kuijper ondersteunen maken de informatie echt. De grappige illustraties van Wendy Panders wat natuurlijk zorgt voor de afwisseling en maakt dat het boek niet saai oogt.

Heaven

In elk hoofdstuk staan de persoonlijke verhalen van Smalbrugge in een rood lettertype, te lezen. Deze persoonlijke noot maakt de informatie eveneens levendig en aantrekkelijk om te lezen. Wat heeft Sterrin meegemaakt? Hoe is dat zo gekomen? Waar is ze gek op? Heeft ze doelen?

Smalbrugge is ecologe en herpeteloge (reptielendeskundige), natuurbeschermer, presentator en auteur . Ze bestudeert reptielen over de hele wereld. Op haar website sterrinswildworld is meer informatie te vinden.

De teksten zijn in korte blokken informatie met duidelijke titels aangegeven welk onderwerp er besproken wordt.  En wat ook de leesbaarheid vergemakkelijkt, de teksten zijn heel begrijpelijk geschreven. Moeilijke woorden staan tussen haakjes nog eens vermeld naar uitspraak.

Achterin het boek is het tijd om de kennis die is opgedaan in de praktijk te brengen. Tips als je “Eropuit” trekt, en een quiz.

Lekker overzichtelijk.

Leuke weetjes

Wat Het grote reptielenboek leuk maakt, is de informatie die heel apart is. Bijvoorbeeld als het gaat om Superheld de gekko die voor een mysterie zorgde wat betreft zijn gekkopootjes. Gekko’s kunnen kleven als spiderman. Of als Smalbrugge het heeft over de kameleon die beschikt over “coole trucs.”

Grote reikwijdte qua leeftijd

De opzet van het boek maakt dat Het grote reptielboek een grote reikwijdte heeft qua leeftijd. Jonge kinderen kunnen aan de foto’s en illustraties al veel aflezen. Bovendien is het goed leesbaar voor kinderen die al wat meer willen weten. En de diversiteit aan teksten maakt dat er genoeg keus is om te lezen en stukjes over te slaan.

Het grote reptielenboek laat zien dat een informatief boek aantrekkelijk kan zijn om lekker te hebben. Niet in de boekenkast leggen. Gewoon ergens op tafel zodat kinderen regelmatig het boek kunnen grijpen om in te bladeren.

En als je vragen hebt, is er altijd de mogelijkheid om Sterrin Smalbrugge een vraag te stellen. Kijk achterin het boek voor haar emailadres.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles