"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Six stories

Zaterdag, 6 maart, 2021

Geschreven door: Matt Wesolowski
Artikel door: Roelant de By

Altijd raak, een journalist die graaft in een cold case

[Recensie] Six Stories is het debuut van de Engelse schrijver Matt Wesolowski. Hij heeft het boek opgebouwd als een podcast, in zes delen. De aanleiding is de verdwijning van Tom Jeffries, een 15-jarige jongen. Een zaak die zich twintig jaar geleden heeft afgespeeld en nooit is opgehelderd. Onderzoeksjournalist Scott King stort zich op deze cold case. Hij zoekt mensen op die enig licht op deze zaak zouden kunnen werpen. Daar voert hij uitgebreide gesprekken mee om te achterhalen wat er gebeurd is op het landgoed waar de jongen is verdwenen.

Het boek begint met Harry, de zoon van de eigenaar van het landgoed, Scarclaw Fell. Tot aan die afgrijselijke gebeurtenis was het een prachtige plek, midden in het bos, waar jeugdkampen en vakanties werden georganiseerd. Na Tom Jeffries’ verdwijning kwam het in opspraak en raakte het in verval. Pas een jaar later werd zijn lichaam gevonden door Harry en twee vrienden van hem terwijl ze op jacht waren.

De kranten stonden bol van de speculaties. Hoe kon een jonge jongen zo opeens verdwijnen? Niemand weet iets en kan enige richting aan het onderzoek geven. Er wordt geen enkele aanhouding verricht, niemand wordt verdacht. 

Vervolgens komt journalist Scott King in beeld. Hij heeft zich eerder bewezen als minutieuze onderzoeker. Zijn vorige podcasts hebben een grote schare van bewonderaars aangetrokken. Zijn onderzoek richt zich vooral op de destijds aanwezigen op dat landgoed: Tom, vier van zijn vrienden en de twee volwassen begeleiders. 

Dans Magazine

Die vrienden vormden een soort genootschap. Dat ze precies met z’n vijven waren is een leuke knipoog van de schrijver naar de avonturenboeken van De Vijf van Enith Blyton. Een voor een spreekt King met deze hoofdrolspelers. Grappig ook om te zien hoe elk van hen, twintig jaar later, met die afschuwelijke gebeurtenis is omgegaan en zijn eigen leven heeft opgepakt. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er precies gebeurd is. Heerlijk beschreven is hoe sommige verhalen elkaar tegenspreken. 

Het blijkt dat die 15-jarigen zich behoorlijk te buiten gingen aan drank en drugs. In die vaak benevelde staat vertelden ze elkaar griezelige verhalen van ronddolende, spookachtige heksen. Los van elkaar verklaarden ze ook verschijningen daarvan te hebben gezien. Zou daar een verband met de verdwijning en dood van Tom kunnen liggen? Prachtig hoe de schrijver de groepsdynamiek bloot legt binnen het vriendenclubje. Boeiend ook is hoe de dialoog op de podcast afgewisseld wordt met samenvattingen van de journalist en met beschouwingen van Harry, de zoon van de eigenaar. 

Wat je je als lezer afvraagt is hoe een journalist de waarheid kan onthullen die de politie vergeefs heeft gezocht. Matt Wesolowski komt met een briljante oplossing die als een soort mindfuck binnenkomt, maar die hij zó weet te presenteren dat je daar als lezer helemaal in meegaat. Inmiddels zijn er al drie vervolgen rondom de onderzoeksjournalist, Scott King, in Engeland verschenen en deel vijf is onderweg.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Six stories