"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Boom Vaas Vis

Zaterdag, 11 februari, 2023

Geschreven door: Youssef Azghari
Artikel door: Nico Voskamp

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

[Recensie] Dit boek van Youssef Azghari gaat je vrolijk verrassen. Het verhaal laat zien hoe je op verschillende manieren naar iets kan kijken, iets dat in deze polariserende wereld steeds minder vanzelfsprekend is.

In dit niet al te dikke boek begint Azghari met een anekdote uit zijn schooltijd. Hij moest een boom tekenen. Dat deed hij: in een vloeiende lijn kwam er een boom vanuit zijn hoofd, via zijn arm, hand en potlood op papier. Het was een prachtboom, vond hij zelf.

Maar als andere mensen naar de tekening keken, zagen ze er niet hetzelfde in als de maker. Hoe meer mensen er keken naar de boom, hoe meer andere gezichtspunten eruit kwamen. Dat is het wonderlijke proces van de menselijke perceptie, een proces dat dit bedrieglijk eenvoudige verhaal sterk verbeeldt.


De taal van het verhaal is helder. Korte, stevige zinnen leiden de lezer langs verschillende figuren, beeltenissen, verklaringen van verschillende observanten. Een punt van kritiek is wel dat het verhaal na een aantal bladzijden voorspelbaar wordt.

Boekenkrant

Als er iemand namelijk een beeld heeft herkend in de tekening, volgt er automatisch een volgend beeld waarin iemand weer iets geheel anders ziet. Die herhaling zit te sterk in het verhaal. Een kleine zijsprong, of een stukje proza als afwisseling, zou de lezer beter bij de les houden.

Verder is het een prima verhaal met een wijze les. Die les is zo sterk dat het zelfs Wikipedia heeft gehaald: ’A picture is worth a thousand words’

Ook verschenen op Nico’s recensies