"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

2020 Sportjaar zonder podium

Zaterdag, 30 oktober, 2021

Geschreven door: Micha Peters, Jurryt van de Vooren
Artikel door: Marco Gerritsma

Levenslessen van de mondiale crisissen

[Recensie] Sport maakt de mens weerbaar. Maar hoe zit het met de weerbaarheid van de sport tijdens een mondiale crisis? Op 23 maart 2020 begon de eerste lockdown in Nederland. Een jaar later presenteren Micha Peters en Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.nl hun onderzoek naar de weerbaarheid van de sport tijdens eerdere mondiale crisissen. Hun zoektocht begint bij de afgelasting van de PC in 1866, de jaarlijkse kaatswedstrijd in Franeker, vanwege de cholera-epidemie.

In 1866 overleden honderden mensen aan cholera in Friesland. De burgemeester van Franeker verbood zowel de PC als de kermis.  Hiermee is dit sportevenement het eerste ooit, dat werd afgelast vanwege een epidemie of pandemie. Het gratis online boek bevat 32 boeiende verhalen waarvan het laatste verhaal over de Sars crisis in 2003 gaat. Het Sars-virus is een variant van het huidige coronavirus. Het virus zorgde voor grote onrust in de wereld. De gevolgen voor de sportwereld bleven beperkt tot Azië. China zag af van de organisatie van het WK vrouwenvoetbal en WK ijshockey.

Micha Peters en Jurryt van de Vooren zijn auteurs van diverse (sport)historische boeken en het online (gratis) magazine Sportgeschiedenis.nl. Samen zijn zij eigenaar van een sporthistorisch onderzoeksbureau.

Een jaar zonder topsport is niet uniek. Vele mondiale rampen maakten topsport onmogelijk. De sport gedroeg zich als een aangeslagen bokser. Wel geraakt, niet verslagen en met voldoende veerkracht om terug te vechten. De sport herstelde zich na de vreselijke eerste wereldoorlog. Het IOC introduceerde tijdens de Olympische spelen van 1920 in Antwerpen de Olympische vlag met de vijf ringen. De vlag staat symbool voor de internationale verbondenheid van de sport in alle vijf werelddelen. Ook de gehandicaptensport speelde een belangrijke rol na een oorlog. De gehandicaptensport begeleidde na de tweede wereldoorlog miljoenen slachtoffers met zware oorlogsverwondingen bij hun terugkeer in de maatschappij.

Sociologie Magazine

Uit de verhalen blijkt dat de geschiedenis zich herhaalt. Twaalf topcoureurs streden in 2020 tegen elkaar op hun hometrainer waarbij zij de laatste 32 kilometer van het parcours van de Ronde van Vlaanderen aflegden. Geen uniek evenement. Al  in 1887 organiseerde men wedstrijden op hometrainers als alternatief voor afgelaste voorjaarsklassiekers. Mensen nemen tijdens de coronacrisis grote risico’s om elkaar te blijven ontmoeten. Tijdens de tweede wereldoorlog was het niet anders. Bij de kampioenswedstrijd van de Volewijckers in 1943 waren honderden onderduikers aanwezig, onder wie Tip de Bruin. “Ik was blij als ik één keer in de twee weken weer even onder de mensen was”, gaf hij als verklaring waarom hij voor een voetbalwedstrijd zijn leven waagde. Een groot deel van de toeschouwers van de Volewijckers weigerden op 26 maart 1944 het stadion te verlaten toen er een luchtaanval dreigde op Ajax-stadion. De burgemeester van Amsterdam greep in en staakte de wedstrijd.

In het laatste hoofdstuk blikken de auteurs vooruit met de woorden: “In 2021 werken we opnieuw aan het antwoord van de sport op een maatschappelijke crisis. Met deze overtuiging sluiten we af. De sport is ervoor gemaakt om grenzen te verleggen en te innoveren, hoe moeilijk het ook is en hoe lang het ook zal duren.” Inmiddels is duidelijk dat we in 2021 weer stap voor stap kunnen genieten van (top)sport.

2020 Sportjaar zonder podium, de veerkracht van de sportwereld door de jaren heen is een prachtig geschiedenisboek over de veerkracht van sport met leuke anekdotes en verrassende ‘weetjes’.

Wilt u het boek gratis lezen klik dan hier.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles