"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

3 ingrediënten bakboek

Zaterdag, 9 november, 2019

Geschreven door: Sarah Rainey
Artikel door: Eva Reinders

Bakken met ingrediënten die je altijd wel in huis hebt

[Recensie] De leukste recepten zijn misschien wel die waarvoor je de deur niet uit hoeft: je blijkt alles al in huis te hebben en kunt tóch iets lekkers uit de keuken toveren. Grote kans dat dit je vaker gaat lukken met het 3 ingrediënten bakboek van Sarah Rainey. Filodeeg in de vriezer, gemengde noten en wat honing in je kast? Maak baklava! Eieren, amandelschaafsel en honing op voorraad? Bak een honingcake! Boter, bloem en Parmezaanse kaas over? Dat worden kaastoastjes!

Toen de Japanse foodblogger Ochikeron jaren geleden een cheesecake bakte van niet meer dan witte chocolade, roomkaas en eieren en die taart uitstekend bleek te lukken én smaken, ging het filmpje viral en werd bakken met maar drie ingrediënten een hype. Ook de Britse Sarah, die haar baktalent meekreeg van oma en moeder, was gefascineerd en vroeg zich af wat je allemaal nog meer zou kunnen maken van maar drie min of meer alledaagse ingrediënten. Voor dit boek verzamelde ze honderd nieuwe én oudere recepten, die niet alleen de oven, maar soms ook de koelkast, vriezer of magnetron in gaan.

Naast recepten voor allerlei zoete baksels zijn er ook hartige hoofdstukken en toetjes. Wat in dit geval handiger is dan ooit, is het register op ingrediënt. Zo kun je op basis van wat je nog hebt liggen, uitkiezen wat je gaat maken. Er zijn goede basic recepten voor bijvoorbeeld pindakaas- en zandkoekjes, een quiche zonder korst en een ‘kopjescake’ (noemen we dat in goed Nederlands niet gewoon mug cake?). Nieuwsgierig maken ook zeker de minder voor de hand liggende Toverscones (met slagroom en frisdrank), Snelle zuurdesembroodjes (met mayonaise door het beslag) en het IJsbrood (ijs + bakmeel + discodip).

Sarah maakt slim gebruik van ingrediënten die van zichzelf al iets extra’s bevatten of kunnen, zoals gezouten boter, koolzuurhoudende frisdrank en gecondenseerde melk. Eieren blijken in veel gevallen onmisbaar (sorry, vegans): je kunt ermee binden én je gerecht volume en lucht geven. Een groot voordeel van deze recepten is ook dat ze makkelijk en meestal, net als het boek zelf trouwens, goed betaalbaar zijn. Let wel even op de hoeveelheden, sommige recepten zijn voor één of twee en andere voor acht tot tien personen. Soms heb je aan de helft misschien al voldoende. Hoewel die 36 blokjes Oreofudge (gecondenseerde melk + chocoladekoekjes + 400 gram witte chocolade) er vast wel in zullen gaan…

Hereditas Nexus

Drie is een magisch getal, zegt Sarah, en in dit boek laat ze dat maar al te vaak zien. Maar bovendien blijkt dat je voor bakken met een trio ingrediënten helemaal geen tovenaar hoeft te zijn.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl