"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

50 Jaar Paradiso in 50 Legendarische Concerten

Vrijdag, 27 september, 2019

Geschreven door: Hester Carvalho
Artikel door: Peter van Bavel

Deze vaderlandse muzikale historische bijbel hoort in iedere boekenkast thuis.

[Recensie] Dit boek verscheen ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Paradiso in Amsterdam. Het vertelt het complete verhaal van Paradiso, de popzaal aan de Weteringschans, aan de hand van vijftig legendarische optredens die daar zijn gegeven. De auteur heeft zich met behulp van vele kenners en bezoekers een compleet beeld gevormd van de rijke historie van deze wereldberoemde poptempel.

Het boek is volledig aan mijn aandacht ontsnapt en is al ruim anderhalf jaar geleden verschenen. Het boek is prachtig en had mij in iedere boekhandel luid toegeschreeuwd, ware het niet dat ik door langdurige ziekte al jaren niet in boekwinkels kom. De talrijke muziektijdschriften die ik lees, hebben ook geen trigger gegeven om het boek te lezen. Onlangs zag ik een afbeelding van dit boek als suggestie voor alles wat ik al gelezen heb, op de site van een online boekenverkoopbedrijf. En dat werkt dus echt. En niet veel later ontving ik alsnog een exemplaar.

Zoals gezegd ziet het boek er qua belettering prachtig uit. Het heeft een groter formaat dan een standaard paperback en het beeldmateriaal is werkelijk fenomenaal. Als muziekliefhebber zijn de vele foto’s een feest der herkenning en vormen samen met de teksten een doldwaze ‘trip down memory lane’. Er zijn mensen die op basis van de beschreven optredens in dit boek een ‘Spotify-afspeellijst’ hebben gemaakt. En die doet het uitstekend tijdens het lezen en nu ook tijdens het schrijven van deze recensie.

Wat mij tijdens het lezen het meest verraste is de inhoud van het verhaal. De auteur heeft veel ervaring in het schrijven over muziek. Ik had persoonlijk de verwachting dat de vijftig optredens middels anekdotes aan elkaar waren geschreven. Maar niets is minder waar. De vijftigjarige historie van Paradiso staat centraal en de vijftig optredens zijn volledig ondersteunend aan de chronologie van het pand, de beheerders, de financiële situatie, de subsidies, de overlast, het politieke klimaat en bovenal de tijdgeest. Van wiet rokende hippies, via de pogoënde punkers tot de synthesizerpop van de jaren tachtig. En zo helemaal door tot het heden. En juist die trends, hypes en stromingen beleef je als lezer opnieuw. Niet omdat je alles zelf hebt meegemaakt maar omdat Hester Carvalho het uiterst beeldend weet te verwoorden.

Boekenkrant

Zo geeft de auteur aan dat Paradiso aanvankelijk gesitueerd lag naast het huis van bewaring. De meeste bands speelden met de installatie die standaard aanwezig was, de grote bands namen hun eigen equipment mee.

“Ze speelden soms zo hard dat de buren belden of het zachter mocht.
De gevangenen konden niet slapen”.

Het boek heeft een paginalange lijst met geïnterviewden die hebben bijgedragen om dit verhaal te vertellen. De auteur heeft met de ondersteuning van zeer veel bronnen een uitermate compleet beeld neergezet van de muziekgeschiedenis van dit monumentale pand. Ver boven mijn persoonlijke verwachtingen maakte ik aan de hand van dit boek een reis door mijn leven in driehonderd pagina’s. Als muziekliefhebber beleef ik vele ‘O ja!’ momenten. En ook als bezoeker van Amsterdam en Paradiso worden mijn nostalgische gevoelens aangenaam geprikkeld.

Vele grote artiesten, waaronder stadionrockers als ‘The Rolling Stones’ hebben een grote voorkeur voor de intimiteit van deze naast het Vondelpark gelegen muziekzaal. Wanneer je Paradiso binnenloopt ervaar je exact hetzelfde als tijdens het lezen van dit boek; Je waant je even in het paradijs op aarde. Enige punt van kritiek is de voor mij nietszeggende omslagfoto en kleurstelling van het boek. Naast de genoemde fraaie belettering ziet het er grauw uit. En had het wat mij betreft beter het pand zelf kunnen laten zien. Het balkon en de kerkramen zijn karakteristieker dan het portret van Blondie’s Debbie Harry. En daarmee had het spirituele en sacrale aspect dat Paradiso heeft, extra aandacht gekregen.

Een boek voor alle liefhebbers van geschiedenis, cultuur en muziek. Ik geef dit boek vier tijdloze popsterren. Deze vaderlandse muzikale historische bijbel hoort in iedere boekenkast thuis.

Eerder verschenen op Perfecte Buren


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.