500 wereld roadtrips

Donderdag, 30 juni, 2022

Geschreven door: Dietmar Schmitz
Artikel door: Evert van der Veen

Prachtige trajecten met de auto

[Recensie] In 1903 reisde een Amerikaan per auto van kust naar kust en hij was daarmee de eerste die de auto gebruikte om een grote route af te leggen vanuit toeristisch perspectief. In 1912 reed iemand voor het eerst met een motor de wereld rond.

Dit boek 500 wereld roadtrips biedt universele inspiratie om met de auto de wereld te verkennen. Het boek is opgezet volgens thema’s: heuvels en bergen; kusten en oevers; rivieren, dalen en kloven; eenzame wegen; dorpen en buurtschappen; stadstouren; sporen van geschiedenis, gourmet routes.

Iedere trip wordt eerst kort ingeleid en daarmee heeft de lezer alvast een eerste indruk van het traject. Daarna volgt een meer uitgebreide beschrijving, vergezeld van een landkaartje, een opsomming van diverse kenmerken als afstand, reistijd, beste tijd om te reizen en verwijzing naar websites. Ook zijn er ultieme tips om het gebied uitgebreider te verkennen.

Veel trajecten bevinden zich in Amerika en Europa maar ook andere werelddelen komen voor. De prachtige foto’s bieden een impressie van wat men gedurende de reis tegenkomt en kan verwachten. Een opvallend fraaie foto is die van de brug en het aquaduct van Spoleto in Italië.

Scènes

Top 10
Diverse keren is er een top 10 van trajecten volgens bepaalde onderwerpen die een extra uitdaging bieden zoals een top 10 van hoog gelegen wegen in de bergen. Mooi is de top 10 met spectaculaire bruggen zoals de brug over de Grote Belt in Denemarken, het Millan viaduct in Frankrijk (het hoogste ter wereld). Bijzonder is de top 10 van canyons en kloven waaronder verrassenderwijs de Cheddar gorge in Engeland, waar ook de gelijknamige kaas wordt gemaakt. Opvallende items in de top 10 zijn die met muziek, waaronder Cuba, Ierland en Portugal, en steden bij nacht. Ook bijzonder is de top 10 van militaire routes en de top 10 van culinaire routes. Bij de laatste worden pistachenoten en honing op Sicilië genoemd en – misschien verrassend – aardappels in Peru.

Fraaie routes
Erg aantrekkelijk zijn de routes door het Lake District in Engeland en langs de Amalfikust in Italië. Totaal anders maar zeer bijzonder in het hoofdstuk ‘Eenzame wegen’ is de route door Death Valley in Californië, een heet, droog en diep gelegen gebied dat 12.000 jaar geleden een meer was.

De routes zijn zeer verschillend van lengte, de langste is die van Caïro naar Kaapstad, een afstand van maar liefst 18.600 kilometer en een aangegeven reistijd van 10 weken.

Nederland komt ook voor in dit boek, met tulpen in het voorjaar. Nogal stereotiep want het bevestigt het geijkte beeld dat buitenlanders van ons land hebben maar het is evengoed wel fraai. Iets minder bekend dan de bloembollenvelden achter de duinen in Noord-Holland zijn de bloembollenvelden in de Noordoostpolder en in Zeeland.

Dit boek is meer dan alleen een verzameling interessante autoroutes door mooie landschappen. Het boek is ook een kennismaking met uiteenlopende landen en zegt iets over hun geschiedenis, cultuur en geografie.

500 wereld roadtrips is dan ook niet alleen bestemd voor reislustige automobilisten maar is een ook toeristische gids voor vakantiegangers die op zoek zijn naar mooie bestemmingen. Samenvattend zou je kunnen zeggen: het doel is niet de bestemming maar het doel is de reis zelf.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles