'A Christmas Carol'

Maandag, 21 december, 2020

Geschreven door: Charles Dickens
Artikel door: Perfecte Buren

Het verhaal van Scrooge, wie kent het niet? Ik. Ik heb het verhaal nog nooit gelezen en ik heb geen enkele verfilming hiervan gezien. Ik ben dus volledig blanco aan deze klassieker begonnen. Allereerst wil ik zeggen dat ik dit wel de mooiste uitvoering vind die ik ooit heb gezien. De mooie rode kaft met glitters roept gelijk een kerstgevoel op. De randen van de pagina’s zijn goud en op de eerste twee pagina’s staan twee hele mooie tekeningen. Een kort voorwoord uit 1843 van Charles Dickens en een intro van bewerker Serge Simonart hebben bij mij gezorgd voor een ongelofelijke zin om aan dit boek te beginnen.

A Christmas Carol gaat over Ebenezer Scrooge. Een ontzettend rijke man, maar te gierig om zijn geld met anderen, en dan vooral de armen, te delen. Zijn klerk, Bob Cratchit, krijgt zelfs zo weinig betaald dat hij zijn huis niet eens kan verwarmen waardoor zijn zieke zoontje, de kleine Tim, maar niet beter wordt.

Op een avond wanneer Scrooge thuiskomt verschijnt aan hem de geest van zijn overleden zakenpartner Jacob Marley. De geest is verwikkeld in allerlei stalen kettingen die hij zijn hele ‘geestenleven’ mee moet slepen. Marley legt aan Scrooge uit dat de kettingen staan voor al het leed dat hij een ander heeft aangedaan en dat Scrooge, wanneer hij zal sterven, ook met kettingen rond moet zeulen. Marley vertelt verder dat er in drie nachten drie verschillende geesten aan hem zullen verschijnen, de geest van Kerstmis van het verleden, de geest van Kerstmis van het heden en de geest van Kerstmis van de toekomst. De geesten zullen proberen om Scrooge van gedachten te laten veranderen en dat hij de kerstgedachte zal omarmen en minder egoïstisch zal zijn.

Ik kende dit verhaal dus niet inhoudelijk, wel wist ik ongeveer waar het over ging. De subtitel ‘Scrooge en de kleine Tim’ doet vermoeden dat deze versie wat meer inspeelt op het verhaal van het zieke kindje Tim. Dit is echter niet geval. Ik heb dit ook niet gemist, maar de subtitel doet dus wel anders vermoeden. Ik vraag mij ook af wat er precies aan het verhaal bewerkt is, want de tekst was niet echt ‘vertaald’ naar deze tijd. Er werden nog steeds veel oude woorden gebruikt, zoals ‘klerk’ wat we in deze tijd administratief medewerker noemen.

Boekenkrant

Ik kwam moeilijk in het verhaal. Ik had echt zin om aan dit boek te beginnen en was dus eigenlijk een beetje teleurgesteld dat het zo moeilijk las. Vooral de hoofdstukken met de geesten vond ik heel langdradig. Er werd veel ingespeeld op wat Scrooge op dat moment voelde, wat ook de hele bedoeling is van het verhaal, maar voor mij had het wat vlotter gemogen. Het eerste hoofdstuk met uitleg over wie Scrooge is, het tweede hoofdstuk met de verschijning van Marley en het laatste hoofdstuk met hoe Scrooge nu is, lazen wel heel fijn.

Het is een verhaal met een hele duidelijke boodschap. ‘Die wind zaait zal storm oogsten’. Wie kwaad doet, zal er uiteindelijk zelf de gevolgen van dragen. Een boodschap waar iedereen iets van kan leren. Ik hoop dat er ook een kinderversie is van dit verhaal, ik zal dit dan zeker aan mijn kinderen voorlezen om hen ook deze boodschap mee te kunnen geven. Dit boek krijgt van mij vier van de vijf sterren.

Sanne

Eerder verschenen op Perfecte Buren.