ABC zoekboek

Zaterdag, 19 februari, 2022

Geschreven door: Milja Praagman
Artikel door: Mirre Apon

Letters saai?  Dan heb je dit boek (nog) niet gelezen!

[Recensie] Een nogal wonderlijke voorkant. Twee roze flamingo’s vliegen tussen grote gebouwen door en een vliegje cirkelt om een toren heen en schrijft abc. Deze figuren, de flamingo’s en het vliegje blijken de hoofdpersonen. Zij nemen je mee in hun zoektocht en leiden je door het hele boek. De grote flamingo is de vader en de kleine flamingo zijn kind. Papa, wanneer leer je mij het alfabet?” is de eerste zin en de start van een reis door betoverende foto’s, tekeningen en woorden.

Het vliegje vliegt met de flamingo’s door het boek heen. Op elke pagina laat dit vliegje zien hoe je de letter op school aangeleerd hebt gekregen. De letter van het vliegje wordt omringd door woorden die beginnen met die letter. De betreffende letter wordt op de bladzijde naast de woorden in een tekening verwerkt. En ja, het is echt een speurwerk om alle letters te vinden. Ze staan overal maar niet altijd opvallend. Dit maakt dat het boek leuk en interessant blijft en zeker te herlezen valt.

De woorden worden in allerlei soorten lettertypes en vormen weergegeven. Hierdoor doen de bladzijdes vrolijk en stoer aan. De woorden die bij de letters worden gegeven zijn niet allemaal alledaags te noemen. Sommige zijn ronduit origineel. Bij de X wordt X-ray vis genoemd en bij de Q quoka, ik was er niet opgekomen. Dit zal bij nieuwsgierige kinderen tot prangende vragen leiden. Op de laatste pagina staan mooie tekeningen van de dieren die genoemd worden bij de letters. Gelukkig staat er ook een tekening van een quoka, een klein soort kangoeroe.

Dit is het nieuwste boek van illustrator en schrijfster Milja Praagman. Ze heeft reeds vele prijzen gewonnen en haar boeken zijn vertaald in meerdere talen. Dit boek, waarin dieren lekker hun gang gaan en de illustraties stoer zijn, is duidelijk van haar hand. Voor dit boek werkte Milja samen met haar man en kunstenaar Leopold van de Ven. Hij zorgde voor de stoere en stadse foto’s die als achtergrond dienen van de flamingo’s en de letters.  

Sociologie Magazine

Een aanrader.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: