Acht jaar achtuur

Dinsdag, 30 november, 2021

Geschreven door: Ron Fresen
Artikel door: Evert van der Veen

Dicht bij de politiek

[Recensie] Ron Fresen is journalist sinds 1987 en wordt nationaal bekend wanneer hij in 2004 bij de NOS gaat werken, eerst als verslaggever en later als politiek duider. Hij vindt het “de mooiste baan van Nederland” maar tegelijk is het ook werk dat hem permanent opeist zoals blijkt uit de openingszin van zijn boek

In dit boek blikt hij eerst terug op zijn jeugd en een klein maar opmerkelijk detail, dat de tijd waarin hij opgroeit, typeert, is het feit dat hij 6 maanden in de kinderwagen op de gang sliep. Sinds 2006 lijdt hij aan prostaatkanker en deze ziekte is de laatste jaren weer terug gekomen.

Acht jaar achtuur is een boek met een persoonlijke en betrokken toon waarin hij streeft naar een eerlijke presentatie van feiten met een eigen touch: “Ik mag dan als water uit de kraan zijn, ik wil een smaakvolle en herkenbare stijl hebben” (p. 42).

De lezer leert in dit boek niet alleen de journalist en mens Ron Fresen kennen maar ontdekt ook iets van de wijze waarop politiek getint nieuws wordt verkregen en verwerkt. Dat is vooral het opbouwen van persoonlijke en betrouwbare contacten – de bekende ‘Haagse bronnen’ – waar een journalist een beroep op kan doen. Het zijn vooral die gesprekken op de achtergrond waar de relevante en meest actuele informatie vandaan komt. Verder komt het er op aan om op het juiste moment aanwezig te zijn en de gedragingen van politici nauwlettend te volgen en te observeren. Ron Fresen vertelt ook over afwegingen die worden gemaakt om nieuws al dan niet naar buiten te brengen. Feiten checken is ook een absolute voorwaarde want geen journalist wil naderhand van onjuiste informatie worden beticht.

Wordt Vervolgd

Alle gebeurtenissen in Den Haag van de laatste jaren passeren in dit boek de revue en zo is Acht jaar achtuur ook een stukje politieke geschiedenis met bijvoorbeeld een terugblik op de week voor Pasen in 2021 waarin het debat rond ‘functie elders’ en de ‘actieve herinnering’ van Mark Rutte een belangrijke rol spelen.

Ron Fresen stelt: “Als de waarheid in het midden ligt, is dat ook waar de journalistiek moet zijn” (p. 220). Acht jaar achtuur is een boeiende terugblik op recente politieke gebeurtenissen in ons land en laat zien hoe journalisten daar mee omgaan. De lezer wordt meegenomen naar wat er achter de schermen gebeurt alvorens een journalist voor de microfoon verslag doet.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles