"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers

Zaterdag, 9 november, 2019

Geschreven door: Andrea Beaty, David Roberts
Artikel door: Rita Pontororing

Waarom? Wat? Hoe? Hoezo?

[Recensie] Meer dan 40 dingen om te ontdekken, te tekenen, en te maken staat op de cover van Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers. Dat maakt nieuwsgierig. Een inhoudsopgave is er niet. Dus voor een snelle blik gewoon het boek doorbladeren.

Allereerst twee pagina’s over het gebruik van speciale instrumenten door wetenschappers, zij gebruiken speciale instrumenten. Een praktische oefening om een aquascoop te maken, gemakkelijk uit te voeren. De volgende twee pagina’s, theoriepagina’s waarbij een paar soorten wetenschappen worden beschreven. 

Vervolgens enkele bladzijden met kenmerken van wetenschappers, “wetenschappers zijn nieuwsgierig.” Er wordt verteld hoe Ada dat aanpakt, ze begint met één vraag en die vraag splitst zich en zo komen er meer en meer vragen. Deze informatie wordt uitgediept “Wetenschappers scheiden fictie en gevoel.” En er volgt een praktische oefening.

De wetenschappelijke methode is ook een hoofdstuk. In een schema is uiteengezet, hoe je goed kunt na denken over een vraag en hoe je op een logische manier een antwoord kunt vinden. Daarna volgt de uitleg hoe Ada Dapper deze wetenschappelijke methode gebruikt om uit te zoeken wat de vreselijke stank was die ze rook.

Boekenkrant

In het begin van dit werk- en knutselboek maak je kennis met Ada Dapper en hoe het komt dat zij op onderzoek uitgaat om te ontdekken waar de stank die zij ruikt toch vandaan komt. Het hele verhaal over Ada’s onderzoek lees je terug in het schema van de wetenschappelijk methode terug.

Zo is de opzet van dit doeboek. Bij het aansnijden van een nieuw onderwerp, wordt er eerst naar de praktijk gekeken, kijk om je heen, observeer, doe de opdracht en noteer. Een verdiepingsopdracht in de vorm van een tekening, een observatie-opdracht of een proef doen volgt daarna.

De opdrachten zijn zeer gevarieerd evenals de onderwerpen. De gevarieerdheid zet ook door in de moeilijkheidsgraad: over sterrenbeelden, over de maan,  over de k van kwantificeren, over weer versus klimaat en over nog veel meer.

De illustraties van David Robberts maken de bladzijden levendig en geven een duidelijk beeld van een geboden theorie. Bijvoorbeeld de afbeelding van een vergelijking, een moeilijker onderwerp. Maar ook een leuke uitleg, die van legenda, een gemakkelijker thema.

Duidelijk een boek voor kinderen die heel nieuwsgierig zijn en achter heel veel dingen willen komen. Voor topwetenschappers. De hulp van volwassenen zal zeer welkom zijn. In elk geval een niet alledaags werk- en knutselboek waar kinderen vooral uitgenodigd worden om te observeren en te experimenteren.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Ada Dappers grote werk- en knutselboek voor topwetenschappers