"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Afrika

Zaterdag, 3 juni, 2023

Geschreven door: Kim Chakanetsa, Alabi Mayowa
Artikel door: Jaap Friso

Oeganda heette vroeger Boeganda

[Recensie] Afrika is eigenlijk meer een soort fotoboek dan een encyclopedie. Zonder foto’s welteverstaan, maar met heel veel kleurrijke tekeningen van mensen, dieren, landschappen enzovoorts. Eindelijk eens geen Afrika-boek waarin het vooral over wildlife en dieren gaat maar een overzichtelijke kennismaking met wat het continent te bieden heeft. Dat is zoveel meer dan armoede, hongersnood, lemen hutjes of de oorlog in Soedan, waar het op dit moment vooral over gaat.

Achterin staan ‘tien manieren waarop Afrika de wereld heeft beïnvloed. Met muziek, dans en eten, maar ook koffie en wiskunde, pijnstillers, vaccinaties en de kalender vinden hun oorsprong op het continent. Een leuk weetje is dat Ethiopië een jaarkalender hanteert met dertien maanden, waardoor het land zeven jaar achterloopt op de rest van de wereld. Het bulkt van dat soort interessante feitjes die niet altijd wereldschokkend zijn: het jazzfestival Casablanca heet Jazzablanca, het Hollywood van Afrika wordt Wakaliwood genoemden in Botswana is een bloeiende heavy metal scene. Niet per se onontbeerlijk maar leuk om te weten.

Eswatini
We leren ook dat Oeganda vroeger Boeganda heette, dat Swaziland tegenwoordig Eswatini genoemd wordt en dat Zuid -Soedan het jongste land ter wereld is (sinds 2011). En zo gaat het maar door, zelden staat er zoveel leuke en gevarieerde informatie in een non-fictie boek voor kinderen. Wist je al dat Afrika de voorloper is op het gebied van mobiel betalen? Omdat families vaak ver van elkaar vandaan wonen was er al snel een geavanceerd systeem om geld naar elkaar over te maken.

De makers hebben gekozen voor een positieve insteek waarbij vooral de mooie kanten van het continent naar voren komen. Aan de hand van de vijf regio’s (Noord, Oost, Centraal, West en Zuid) wordt ingegaan op de geschiedenis en cultuur en zijn er iedere keer de hoofstukken ‘Veranderaars en supersterren’  met voetballers, schrijvers, muzikanten, Nobelprijswinnaars en opvallend veel milieuactivisten. De kiekjes nemen de lezer mee naar vernieuwingen en hoogtepunten rond bijvoorbeeld mode, duurzaamheid en innovatie.  Er had wat mij betreft veel meer over het dagelijks leven van kinderen in mogen staan, bijvoorbeeld over spelen, wonen en onderwijs. Dat ontbreekt in het geheel en is een gemis in een uitgave die als kinderboek is bedoeld.

De teksten zijn niet belerend of lollig en vooral ook niet op de hurken. De kleurrijke opmaak, de prima, realistische prenten en de gevarieerde insteek maken het tot een aangenaam boek dat er nog niet op deze manier was.

Waardering: Overzichtelijke kennismaking met Afrika

Leesfragment



Eerder verschenen op Jaapleest

Boekenkrant