Al zijn fantasiën

Vrijdag, 31 mei, 2019

Geschreven door: Belcampo
Artikel door: Lalagè

Verhalen van Belcampo

[Recensie] Mijn oom vertelde ons vroeger verhalen voor het slapen gaan als hij bij ons op bezoek was. Soms verzon hij zelf verhalen over een muis, andere keren vertelde hij een verhaal na dat hij gelezen had. De verhalen van Belcampo vond hij erg goed. Zo kregen wij een keer het verhaal te horen over een man die zichzelf tegenkomt in de trein. Na schoenmaat en wat andere gegevens met elkaar uitgewisseld te hebben, komen ze tot de conclusie dat ze echt dezelfde persoon zijn. Het verschil is dat de ene een gezin heeft en de ander een vrijgezellenleven leidt. Uit jaloezie besluiten ze te ruilen van leven, na elkaar de nodige informatie te hebben gegeven om te zorgen dat niemand het merkt. Ze spreken af om elkaar een jaar later weer te ontmoeten. De man met het gezin mist zijn vrouw wel en ze besluiten weer te ruilen, wel met de afspraak om elkaar na een jaar weer te zien. En zo gaat het verder, totdat ze eigenlijk niet meer weten wie wie is…

Dit is typisch een verhaal van Belcampo. Zijn naam is een pseudoniem voor Herman Pieter Schönfeld Wichers. Hij was arts en leefde van 1902 tot 1990. Hij schreef diverse verhalenbundels. Voor mijn eindexamen Nederlands heb ik Bevroren vuurwerk gelezen en dat beviel mij zo goed dat ik het dikke Al zijn fantasieën tweedehands kocht. Dit heb ik net uitgelezen. In dit boek staat bijvoorbeeld Het grote gebeuren, één van Belcampo’s bekendste verhalen. Dit gaat over de dag des oordeels en het speelt zich af in Rijssen, waar Belcampo geboren is. Een andere favoriet van mij is Het verhaal van Oosterhuis, over een man die op reis in een kloof beland waar een volk met eigenaardige gewoontes leeft.

De verhalen van Belcampo lijken aan het begin vrijwel allemaal over gewone mensen te gaan, waar toch iets vreemds mee aan de hand blijkt te zijn. Door het realistische begin en de zorgvuldig gekozen details kan je je inleven in de gekste situaties. Kortom: bezorg jezelf een glimlach en af en toe een huivering door een verhaal van Belcampo te lezen.

Schrijven Magazine

Eerder verschenen op lalageleest